Елитът на световния фрирайд идва в Банско

Банско ще бъде домакин на Bansko Freeride 2020 от 20 до 22 март. Ски зоната ще посрещне едни от най-големите имена на световната фрирайд сцена в ските, и в сноуборда. Поводът е международното състезание по фрийрайд 3 * Freeride World Qualifier, квалификационен кръг от световните серии на Freeride World Tour. 

В световен план фрирайдът е най-бързо развиващият се дял от зимната спортна индустрия. Броят на хората, които практикуват спорта прогресивно нараства всяка година, и все повече деца проявяват интерес да карат, да се състезават и да се развиват професионално в тази посока.

Freeride е стил на каране на ски и сноуборд, който се изпълнява на естествен, необработен, извънпистов терен.

Спускане по недокоснати склонове, покрити със свеж прахообразен сняг; freeriding-a е просто най-чистата форма на ски и сноуборд.

Световния тур на Freeride World Tour (FWT)- FWT е световната верига състезания за фрийрайд в дисциплините сноуборд и ски, в която участват най-добрите състезатели в света. Те се състезават по най-легендарните и предизвикателни алпийски терени в най-известните ски курорти в целия свят.

Световните  квалификации Freeride World Qualifier (FWQ)- Световната квалификационна верига е предназначена да развива таланта и уменията на бъдещи спортисти. Състезателите натрупват точки, участвайки в 60 събития, проведени по целия свят (включително четиридесет в Европа). Системата за оценка се основава на звездното класиране на квалификационните събития (от 1 до 4 звезди) и съответния регион на събитията:

 • регион 1 обхваща Европа, Азия и Океания
 • регион 2  обхваща САЩ, Канада, Чили и Аржентина.

Джуниър тур на Фрийрайд (FJT) и Световни първенства на Фрийрайд за юноши (FJWC)- Тези състезания са посветени на млади спортисти до 18 години, с цел да развият талантите сред тях  и да насърчат участието на повече младежите в сферата на спорта. Акцентира се и върху безопасност, изграждане на опит и култура за движение в планинската среда от ранна детска възраст.

Клубът на FWT- FWT си сътрудничи със ски училища от цял свят, за да предостави експертни познания и да сподели културата в спорта на фрийрайд любителите от всички възрасти. Структурирани от международната организация на FWT, тези училища предлагат програми с продължителност на обучение от един ден до седмица.

България има богата история на скиори и сноубордисти, търсещи свободата и недокоснатите склонове в планините. Още през 40-те години на миналия век, скиори навлизат дълбоко в българските планини, откривайки красотата и свободата на спускането по неотъпкани склонове.

Людмил Янков спуска връх Елбрус със ски в началото на 80-те години. В края на 80-те Петър Гевренов става първия човек, спуснал категоризиран алпийски тур на вр. Мальовица, което за времето си е един напълно различен поглед към карането на ски и поставя началото на практикуването на т.н. тогава „екстремни ски“ в България.

С развитието на фрирайд културата се появяват и първите истински атлети в България, още в началото на първото десетилетие на 21-и век. Имена като Андрей Балевски (рейс директор на състезанието  Bansko Freeride 2020) , Андреана Янкова, Мая Стоилова, Венцислав Рошков, Илиян Петров и други, записват участия и успехи както на първите фрирайд състезания в България, така и на международната сцена.

Bansko Freeride 2020

Организаторите на събитието ще посрещнат някои от най-добрите световни спортисти, a развитата ни туристическа инфраструктура и автентичната българска култура гарантира, че Банско ще осигури топло посрещане на всеки спортист и посетител по време на състезанието.

Целта на организационния екип е да разшири мисията на FWT и да вдъхнови следващото поколение по забавен, уникален и емоционален начин.

Сцената за изява ще бъде важна и за развитието на българските таланти в съответните дисциплини- ски/сноуборд, мъже и жени.

Мисията на събитието е да сподели с повече хора културата за безопасно движение в планината при практикуването на спортовете на открито.

Въздействие- Подобно състезание от световна класа ще има значително и трайно въздействие върху град Банско, както и върху младите фенове и любителите на приключенските спортове в България.

Freeride в България:

В България имаме отлични терени за практикуване на тези спортове. През последните сезони спорта събира все повече привърженици.

Следвайки световните тенденции, в България се появяват ежегодни събития и състезания, част от които първото издание на Freeride World Qualifier – “Mad Goat Ride”- 2013 и ежегодните

”Дончо кани”, “BG Freeride Series”, “X Lines Vitosha”.

Организират се също сплитборд и ski touring фестивали с международно участие, продуцират се филми на фриирайд тематика, провеждат се образователни лекции и практически курсове, и семинари по лавинна безопасност, отворени и достъпни както за опитни фрирайдъри, така и за любители, навлизащи в спорта.

Българския Фрирайд отбор е част от следващото поколение български райдъри, които с години търсят реализация на мечтата си да се състезават на най-голямата сцена на спорта, които обичат – Freeride World Tour и Freeride World Qualifiers.

През 2017-та е  създаден Българският Фрирайд Отбор. За двата сезона, в които отборът е активен постигна успехи, сред които – 18 класирания в челната тройка, от които 4 победи и още 6 класирания в топ 5, във всички категории, ски/ сноуборд, мъже и жени.

За тези три сезона отборът доказа, че е част от световната фрирайд сцена и може да бъде конкурентен на представители от държави с много по-дълги традиции в зимните спортове.

Мисията на отбора е да изведе на международната фрирайд сцена най-обещаващите български атлети в тази дисциплина. Голямата мечта е за първи път в историята да излъчи български участник на Freeride World Tour.

Отбора ще участва в пълен състав на състезанието в Bansko Freeride 2020.

Програма на състезанието:

19.03.2020 – Четвъртък

Официално пристигане на отборите 

 • 16:00 – 19:00 – Пристигане на отборите/ Регистрация/ Настаняване
 • 19:00 -20:00 – Tехническа конференция
 • 20:00 – Официална церемония по раздаването на номератa /Локация: Happy End Bar Bansko/

20.03.2020 – Петък

Резервен Ден 1

 • 09:00- 16:00- Инспекция/ наблюдение  на трасето
 • 09:00- 16:00 Burton Demo Test Ride екипировка 2021 /side event/

21.03.2020 – Събота

 Състезателен Ден

 • 08:30 – Инспекция на трасето /Изкачване на атлетите към в. Тодорка
 • 09:00- 16:00 Burton Demo Test Ride екипировка 2021 /side event/
 • 09:45 – Старт на състезанието /в. Тодорка с позиция за наблюдение Коневръз/
 • 18:00 – Церемония по награждаването. /Локация:Happy End Bar Bansko /
 • 19.30 – Red Bull Riders Party /Локация: Happy End Bar Bansko /

22.03.2020 – Неделя

Резервен Ден 2

 • 09:00- 16:00 Burton Demo Test Ride екипировка 2021 /side event/
 • Avalanche Safety Course за деца, организиран от БАССЕС /side event/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *