Емил Димитров: Трябва да се изясни какъв обект е шламохранилището в Перник

„Защо не се скрият всички и да остана само аз да говоря за шламохранилището в Перник“, така коментира проблема министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред БНТ. Според Димитров първо трябва да се изясни какъв точно е този обект, защото в неговите документи е посочено, че е строеж.

„Има хора, които са спали с години и са забравили да го проверят, това шламохранилище е факт от 1978 година, а аз съм министър от 3 месеца.“ каза още Димитров проблема с аварията в Перник.

„Трябва да се уточни това хидротехническо съоръжение ли е или не, то не трябва да функционира“, каза още Димитров. Има написани 4 акта за работата на това шламохранилище. Документите показват, че това е строеж, а не шламохранилище. В Министерски съвет не можем да вземем решение това строителство ли е или хидротехническо средство. Ако не е такова средство, то не може да работи като такова“, категоричен е Димитров. Той обясни, че няма кой да подпише да работи такова средство.

„През 2016 година шламохранилището е трябвало да спре окончателно работа, но това не се е случило, а Министерството на енергетиката от тогава не го проверява, защото счита, че то не работи“, разясни още Димитров.

От Басейнова дирекция пък са установили още 2 места на теч на това съоръжение, а при аварията е потекло от сравнително безопасна страна, защото е можело да има по-големи проблеми.

Димитров увери, че ще се водят разговори с кмета и главния архитект на Перник, за това колко и какви проекти имат внесени при тях.

„Водата на Перник е към МРРБ, защо питате мен, защо не поканихте хора от там, защо каните малкия коалиционен партньор“, попита Димитров. Язовир „Студена“ не трябва да се точи с този темп, с който се точи сега. Няма проблем с тръбопровода, от София идва вода, няма нужда да се точи язовира“, обясни още министъра.

„Язовирът е на ВИК, всичко около него. Кой тогава отговаря и кой е виновен за положението с водата“, попита риторично Димитров. Той обясни, че има проблем и с друг регион. „Премиерът обеща да помогне на Шуменския регион, където водата може да стигне само за две години. Трябва да направим така, че да стигне за 3 години“, каза още Димитров.

Емил Димитров коментира и заразата с коронавирус в МОСВ.

„Не сме единствената институция в такава ситуация, в която трябва да се тестват хора за коронавирус“, каза министърът по повод заразена хигиенистка от МОСВ. Той обясни, че от РЗИ са били в министерството, за да проверят спазват ли се хигиенните мерки.

„Има още двама души с положителна проба, те са на домашно лечение, всички са добре.“, информира Димитров. Хигиенистката е настанена за лечение в Пирогов.

„Мерките са ни добри, дезинфекцираме и работим на екипи“, разясни още екоминистърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *