Жегата иде! Поскъпват билетите за минералния плаж в Баня

Жегата иде! Поскъпват билетите за минералния плаж в Баня

Увеличаване на входната такса за минералния плаж в село Баня и таксите за някои видове услуги предвижда община Разлог. Предложението на администрацията е цената на билет за вход за минералния плаж да стане 4 лева за възрастни и два лева за ученици и студенти, а досега те бяха съответно 3,00 лв. и 1,00 лв. Не се предлага промяна цената на шезлонга, който си остава 2 лева, и за най-малките децата до 7 години, които ще продължат да ползват услугата безплатно, пише в. „Струма“. Целта на увеличението е осигуряване на средства за поддържане на плажа и създаване на по-добра организация за ползването му, както и повишаване качеството на предлаганите услуги.

Мотивите на местната администрация са загубите от работата на плажа, отчетени през предходните две години, като за 2019 година те са в размер на 7 хил. лева. Като мотив е посочен и засиленият интерес към село Баня като туристическа дестинация и завишените изисквания на посетителите към услугите, предлагани от общинския минерален плаж.

Проектът за изменение и допълнение на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на община Разлог, където се регламентират всички такси и цени на услуги, вече е публикувана на страницата на общината и предстои предложените промени да бъдат гласувани от Общинския съвет.

В проекта за наредба се предвижда увеличение и на таксите за издаване на някои удостоверения. Предложението е от 1.50 лева на 2 лева да се увеличи таксата за издаване на удостоверения за постоянен адрес и за променен постоянен адрес, както и на заявленията за постоянен адрес. Другата промяна касае издаването на адресна карта за настоящ адрес, удостоверение за настоящ адрес и удостоверение за променен настоящ адрес. Таксите за трите вида услуги се вдигат от 1 лев на 2 лева. Мотивите за увеличението са повишените цени на индигираните бланки.

Проектът на наредбата включва и допълване на списъка с „Местни такси“, които се определят по решение на общинския съвет. В него са констатирани пропуски по отношение на някои такси за технически услуги за издаване на разрешение за строеж и за издаване на удостоверение за въвеждане в експлоатация на спортни терени, които досега не са били включени в списъка.

С промените се предвижда такса в размер на 200 лева за издаване на разрешение за строеж за спортни терени до 1000 кв.м. За същата услуга, но за терени над 1000 кв.м, предложената такса е в размер на 0.30 лева на кв.м. Същите такси се предвиждат и за издаване на удостоверение за въвеждане в експлоатация за строежи на спортни терени четвърта и пета категория с горепосочените параметри.

Проектът на наредбата включва и въвеждане на такса в размер на 20 лева за издаване на „Многоезично стандартно удостоверение“. Въвеждането му е заради задължението към общините да издават незадължителни многоезични стандартни удостоверения на официалните езици на издаващата страна от ЕС и приемащата страна в ЕС. Задължението е съгласно Регламент (ЕС) 2016/1191 на Европейския парламент и на Съвета от 6.07.2016 г. за насърчаване на свободното движение на гражданите.

Предназначението на удостоверението е да улесни превода на официалния документ, към който е приложено, като цели намаляване на бюрократичните формалности и разходите за гражданите, когато те трябва да представят официален документ, издаден от една държава от ЕС, в друга държава от ЕС.

Предстои предложените промени да се гласуват от Общинския съвет. Предвиденото за този месец заседание на ОбС – Разлог е насрочено за 28 май. Заради заплахата от коронавирус и въведените противоепидемични мерки е предвидено то да бъде закрито.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *