Жена от Габрово получи акт за собствената си смърт от Германия

Жена от Габрово получи акт за собствената си смърт от Германия

Българка получи акт за собствената си смърт от Германия, съобщиха от прокуратурата.

Във връзка с постъпила жалба на жената, която се води починала, Районна прокуратура-Габрово, извърши проверка, която установи, че представените в Германия официални документи са неистински, ползвани са в чужбина и от лице, което е чужденец, поради което изпраща материалите по преписката по компетентност на Районна прокуратура-София.

Преписката в Районна прокуратура, е образувана по жалба на жената от Габрово, за това, че през декември 2019 г., след справка в НАП и Общината установила, че се води като починала на 08 юни 2019 г.

Актът за смърт от Община Габрово бил съставен въз основа на изпратено от Германия уведомление за смърт. В жалбата жената твърди, че никога не е пътувала извън България, но преди шест години, приятел на сина й, предложил да й осигури работа в Германия и по този повод й била издадена европейска здравна карта, която тя му изпратила в Германия, но не отишла да работи там.

При извършената, по разпореждане на прокуратурата проверка е установено, че на 21 ноември 2019 г., от Генералното консулство на България в Мюнхен е получено в Община Габрово извлечение от акт за смърт, въз основа на който общинската администрация е съставила акт за смърт на жената, починала на 08 юни 2019 г. в Германия, Фрайбург.

От писмо на Дирекция „Консулски отношения“ към Министерство на външните работа на България се установява, че в Службата по гражданско състояние към Фрайбург, лице, легитимирало се като дъщеря на жената е представило в болница лична карта и дубликат на удостоверение за раждане на жената във връзка с починало лице.

Установено е, че представената в Германия лична карта се различава съществено от тази, която притежава тя, а в представеният дубликат на удостоверение за раждане има данни, които са различни от тези в актуалното удостоверение за раждане на жената.

С оглед извода, че представените в Германия официални документи са неистински, ползвани са в чужбина от лице, което е чужденец, прокуратурата в Габрово изпраща материали по компетентност на Районна прокуратура-София.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *