Жените в Кюстендилско по-смели към работата в чужбина

Общо 2454 души от област Кюстендил са променили своя настоящ адрес в рамките на страната през 2019 година, а други 1043 души са емигрирали в чужбина, съобщиха от териториалната статистика. Всеки втори емигрант е на възраст 20 – 39 години, пише в. „Струма“. Близо 54 процента от емигриралите в чужбина са жени, сочат още данните на статистиката. Кюстендилки намират препитание в Австрия, Германия и Испания. Предимно се грижат за възрастни хора.

„Аз обслужвам възрастна жена в Германия. Работя един месец, на следващия се прибирам в Кюстендил. Когато не съм в къщата, има друга жена полякиня, тя се грижи за германката. Все още не съм научила немски толкова добре да го говоря, но разбирам всичко. Когато жената спи, използвам времето да си чета книга или пък да тичам в парка. Трудно ми е придвижването до къщата, защото трябва да сменям няколко транспортни средства.

По принцип слизам на най-голямото летище – Франкфурт. Сега обаче заради епидемията си останах два месеца тук. Ще пътувам отново след 15 май, тогава разбрах, че Германия отваря границите си и пада извънредното положение. Осигурявам си един добър доход, даже при последното си прибиране миналата година изкарах и шофьорските курсове. Работата си я намерих чрез агенция, доходът ми е от 1500 евро на месец и с парите дори си позволявам престижна лятна почивка”, споделя 52-годишна кюстендилка.

„От години съм в Германия, издърпах даже и голямата си дъщеря. Научих добре немски. Рядко си идвам в България, предимно през лятото. Идваме си двете, аз шофирам добре, но не смея на големите разстояния, детето добре се справя по пътищата. Работя като камериерка в хотел”, разказва 62- годишната Надя Кирилова.

От изселващите се от област Кюстендил в други области на страната най-голям брой са избрали областите София и Благоевград за свое ново местоживеене. Това са и областите, от които идват най-много заселници в областта. Пример за това е община Трекляно. Там доста софиянци се върнаха в наследствените си къщи в Треклянско, за да се предпазят от коронавируса. Столичаните дошли добре подготвени по родните си места. Те заредили догоре багажниците на колите си с храна и с неща, които са им необходими. Засега са се установили на село. „Явно в София е по-опасно, там са най-много от заразените с коронавирус у нас. А тук със сигурност е по-безопасно за тях”, коментират местните хора.

През 2019 г. заселилите се в област Кюстендил от страната са 2297 души. Хората, сменили местоживеенето си от чужбина в България (български граждани, завърнали се в страната и граждани на други държави, получили разрешение за постоянно пребиваване в страната), са 637-ма. През 2019 г. в преселванията между населените места в област Кюстендил са участвали общо 1097 души.

Относителният дял на преселилите се от градовете в селата (42 процента) е по-голям, отколкото в обратното направление – “село – град” /32,2 на сто/, сочат още данните на статистиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *