Животновъдите в паника: Търсенето на агнета за Великден е почти нулево

Търсенето на агнешко за Великден е почти на нула, оплакаха се животновъди от Кочериновско и Сапаревобанско. Те се надяват поне за Гергьовден нещата да се стабилизират и да се вдигне карантината, за да продадат част от животните, пише в. „Струма“. Проблем за тях е и намирането на пастири.

“До момента само стари клиенти, които купуват по 1 агне, са ми се обадили да им запазя за Великден. Големите търговци от София ги няма. През годините те изкупуваха по 200-300 агнета наведнъж. Ако няма търсене, първо, ще продам мъжките животни, а женските ще ги оставя за отглеждане. Сам осигурявам фуража за животните и не се страхувам, че няма да ги изхраня, но печалбата от една овца е ако продам агнетата”, заяви Георги Пандурски от Кочериново, който отглежда 900 овце и в момента има 600 агнета. “За момента съм се примирил. Каквото дойде. Важното е да оцелеем от коранавируса”, заяви той и добави, че среща трудности и с наемането на пастири.

“Трудно намирам пастири. Давам по 40,00 лв. надница на ден, но желаещи няма. Аз и баща ми се скъсваме от работа да издоим около 600 овце по два пъти на ден. По два пъти им зареждаме яслите с храна, голяма хамалогия е, но сме се хванали на хорото и няма да се окажем. Наистина получавам субсидии, но иска и яка работа. Има колеги, които са закъсали за храна на овцете и купуват сено, слама… за да оцелеят животните. Определил съм цена от 6,00 лв. за кг живо тегло за агнетата. Повече не мога да свалям. Пък каквото стане”, заяви Г. Пандурски.

Неговият колега от сапаревобанското село Ресилово Кирил Евтимов пък е определил продажна цена от 7 лв. за кг живо тегло за агне. “Отглеждаме с брат ми 400 овце, от които имаме за продан над 200 агнета. Има овце, които още са бременни. Събраната храна през лятото не стигна за зимния сезон. Налага се сега да купувам бала слама за по 2 лв., а сеното купувам от 4 до 6 лв. за бала. Средно на ден 400-те овце изяждат по 40 бали сено и 8 чувала от 25 кг фураж. За това и цената на агнетата е 7 лв. за килограм живо тегло. Хамалогията не я слагам в сметката. Цялото ни семейство е ангажирано да ни помага. Лошото е, че заради заразата търсенето е слабо. През минали години месец и половина преди Великден са запазени почти всички агнета. Надявам се да се вдигне карантината и тези животни, които останат, да ги продам за Гергьовден”, заяви К. Евтимов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *