Животновъди се оплакаха на земеделския министър от ниската изкупна цена на млякото

Животновъди се оплакаха на земеделския министър от ниската изкупна цена на млякото

Над 1630 животновъди от Благоевградска област са получили средства по de minimis, след 16 септември започва изплащането и за сектор „Плодове и зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза“, заяви в Петрич Десислава Танева.

Ниската изкупна цена на млякото поставиха като проблем пред министъра на земеделието и храните Десислава Танева животновъди от Разлог при срещата си с нея днес. Пред Танева хората, работещи в сектора, споделиха, че 50 стотинки изкупна цена е смешна и за такава сума дори кафе не може да се пие никъде. Министърът обаче сподели, че по отношение на цената ведомството няма как да се намеси, съобщава в. „Струма“

„Ние сме взели няколко мерки, въз основа на които следва да има по-лесен пазар. Те са по отношение на изискванията, преработката на млекопреработвателните предприятия, наличието на български храни в търговските обекти, но пряка намеса върху цената не можем да имаме. Взели сме мерки по отношение на подкрепата – две извънредни мерки – по de minimis и Covid-19, включително и трета – по временната мярка до 100 хил. евро за кредити 2008-2012 година“, поясни министър Танева.

По време на срещата министърът подробно разясни мерките, от които ще могат да се възползват занапред земеделските производители, както и определените срокове за кандидатстване по тях.

Засегнат бе и въпросът за финансиране спрямо района. Тук министър Танева поясни, че районите са национално определени. Финансирането е различно и има добавки за зона в „Натура 2000” или други зони с подобни ограничения.

По отношение раздробеността на земеделските стопанства и възможността за стимулиране на фамилните ферми министър Танева поясни, че в тази посока се работи и най-вероятно ще има възможност за подкрепа.

„Мисля, че има възможности в новия Национален стратегически план и новия програмен период подобни решения да се намерят, въз основа на които да има целенасочена подкрепа в подобни региони. Тук са планински, за които също има добавка“, поясни още Танева. Тя успокои земеделските стопани, че и в следващия програмен период секторът ще се подпомага. Ще има възможност за подпомагане и по отношение прилагането на екологични мерки, т.нар. екологични практики, и посъветва земеделските стопани да се възползват от тях.

Министър Танева обърна и специално внимание на утвърдените от ДФЗ 56.58 млн. лева, от които ще могат да се възползват всички, отсрочили кредитите си, предоставени от ДФ „Земеделие“ в периода 2008-2012 г., и са в невъзможност да ги погасят в условията на пандемията от Covid-19.

Кметът на Разлог Красимир Герчев допълни, че проблем на местните животновъди е и земята. В това отношение местната администрация е предоставила за ползване всички свободни площи.

„Административно сме се помъчили да подкрепим сектора. Предизвикателството да следващата година е, че обектите трябва да бъдат лицензирани. Казвам предизвикателство, защото земеделските производители трябва да се научат, че трябва да се работи с документи, администрация и всичко, което е свързано с тези проекти, защото накрая отчетността е важна. Трябва да се извърви и този път и земеделските производители да се научат да работят с административните преписки”, каза Кр. Герчев.

Повече от час продължи срещата на министър Танева с животновъдите от община Разлог. На нея присъства и евродепутатът Андрей Новаков.

След 16 септември ще започне поетапното изплащане по de minimis за сектор „Плодове и зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза“. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на среща със земеделски производители в Петрич, където бе часове преди това. Тя допълни, че в момента се извършват проверки на подадените заявления.

“22 млн. лева вече са изплатени по тази схема на животновъдите в страната. За област Благоевград над 1630 животновъди са получили средства чрез помощта. Над 4100 пчелари също усвоиха средства по de minimis у нас”, поясни министър Десислава Танева. Тя посочи, че са създадени максимално облекчени условия за стопаните, кандидатстващи по de minimis и извънредната мярка Covid-19, които са програмирани по начин, по който е възможно бързо разплащане.

По думите й по отношение на контрола в този мандат проверките са завишени в пъти повече на брой спрямо изискванията по европейския регламент. „Резултатите показват, че нивата на грешките, които се откриват у нас, са под тези на други страни членки. Земеделските служби работят с максимално натоварване, включително и по повод допълнителните мерки за подкрепа, които предоставихме“, каза още Десислава Танева. Тя изтъкна, че целта е да се отклонят опитите за измами и да има сигурност, че средствата отиват при истинските земеделски производители.

По повод кризисните ситуации с пандемията от Covid-19 и сушата в страната тази година министър Танева обясни, че от страна на държавата се прави всичко възможно аграрният отрасъл да е устойчив.

„Към момента по подмярка Covid-1 са кандидатствали над 23 хил. земеделски стопани. Приемът на заявления по нея ще продължи до 21 септември 2020 г.”, посочи земеделският министър.

По време на срещата министър Танева подчерта, че акцентът в стратегическия план за новата ОСП трябва да бъде сдружаването на земеделските производители. По думите й то ще даде възможност за облекчаване на административните такси на малките производители и на реализацията на продукцията им.

„Само чрез обединението на групи производители може да се получи и по-висок доход за стопаните, които отглеждат земеделските култури“, категорична бе министър Танева. Тя призова земеделските стопани да търсят по-висока подкрепа и в „зелената архитектура“, за да имат добавки върху познатите им директни плащания.

Десислава Танева припомни за изготвения Наръчник със зелени практики, в който земеделските производители е необходимо да се задълбочат и да преценят кои са най-адаптивните от тях към стопанствата им. Целта е същите да залегнат в Националния стратегически план.

„Разплащането по извънредните мерки Covid-1 и Covid-2 е предвидено за 16 октомври. След тази дата административната система ще бъде ангажирана с разплащанията по различните направления по директни плащания“, каза земеделският министър.

На срещата в Петрич присъстваха Андрей Новаков, евродепутат в групата на Европейската народна партия (ЕНП) и кметът на общината Димитър Бръчков.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *