Жителите на Ковачевци скочиха срещу министър Танева

Жителите на Ковачевци скочиха срещу министър Танева

Подписка срещу решение на Министерството на земеделието, с което се забранява спортният риболов в язовир „Пчелина“, е стартирала в община Ковачевци. Само за часове са събрани над 150 подписа, като инициативата продължава, съобщи кметът на общината Васил Станимиров.

Протестът е адресиран до министъра на земеделието Десислава Танева, областния управител Емил Костадинов и кмета на Перник Станислав Владимиров. Местните и хората, които през топлите месеци живеят в общината, са против решението на министър Десислава Танева, с което риболовците с платени в ИАРА риболовни билети нямат право да ловят риба в язовира, пише в. „Струма“.

„Това решение вреди на туризма в нашата община, а мотивите, с които се забранява риболовът, не са ясни. Нашият район е с много туристически обекти, а язовирът привличаше и риболовци от целия регион. Това е язовир от малкото в страната държавна собственост с разрешен досега спортен риболов и решението да се забрани е необяснимо“, смята кметът Васил Станимиров. По думите му миналата година водоемът е бил презарибен, в него нямало защитени видове, а според специалисти на ИАРА заради високата температура на водата през миналото лято и многото риби част от тях измрели от недостиг на кислород. Каракуди, бабушки, шарани, бяла риба, костури обитават водите на язовира. Жителите на общината са заинтересовани от развитието на туризма и настояват за отмяна на това министерско решение. Оказва се, че в региона за спортен риболов са само реките Струма, Конска, Светля и Косматица.

За решението, с което спортният риболов се забранява в язовир „Пчелина“, народни представители ще внесат в Народното събрание питане към министъра. Според ковачевчани решението е икономически нецелесъобразно и няма основателна причина.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *