Жителите на Осина готови селото да е под карантина

„Още когато се появиха първите три случая, се направи извод, че няма да останат само те. Още тогава през РЗИ- Благоевград настоявах село Осина да бъде карантинирано. Към днешна дата се вижда каква е ситуацията“. Това каза пред Нова телевизия кметът на Сатовча Арбен Мименов.

Според него местните са готови на това, накои дори са се самокарантинирали и спазват изолация.

23 са потвърдените случаи на коронавирус в община Сатовча. От тях 5 са настанени в болница с положителна проба. Останалите са под карантина без симптоми и се наблюдават от органите на МВР“, обясни пък директорът на РЗИ – Благоевград Калоян Калоянов. По данни на Регионалната инспекция починалата жена е била лекувана в софийска болница. Според предоставената информация тя е била позитивна, лекувана и е изписана.

„Тази версия се тълкува от РЗИ – Благоевград. Ние се вслушваме в техните думи. Такова е настроението и на жителите на село Осина. Но това са само предположения, защото жената е върната в селото, починала е и е погребана, без да е тествана“, обясни кметът на селото Славчо Хаджиев. Според него сга ситуацията е показала колко е малък светът и колко е голям вирусът.

Другите заразени в селото обаче са близки или съседи на починалата. Сред тях е и медицинска жена, която се е грижила за нея. Имало е и струпване на хора на погребението на жената, които са били разпръснати от кмета.

Според жители на селото няма как заразата да е дошла от Осина. Причината е, че хората тук постоянно пътуват-най-вече до София и Благоевград и така заболяването се разпространява. В селота няма аптека, а личният лекар също е под карантина. Това принуждава местните да излизат извън селото. Днес предстои да бъдат изследвани още хора, за да се види дали има и други заразени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *