Жителка на Рилци: Улицата ни е без тротоар, а е като състезателна писта

Улица, минаваща плътно до оградите на частни имоти в благоевградското село Рилци и на метри от стадиона, до която няма дори 20 см място за движение на пешеходци, създава огромна опасност от инциденти, сигнализират в писмо до кметството няколко пряко засегнати фамилии пред в. „Струма“. Живеещите на ул. „Цар Борис І“ № 48 и №50 в Рилци настояват да се изгради спешно тротоар, докато не е пострадал някой, тъй като трасето е натоварено и от коли, и от пешеходци.

„Оградата е в наше място. Съседният парцел влиза 1,5 м в улицата, как ще си го загради евентуалният собственик, който ще си е платил земята?!“, показва една от жалбоподателките, Лиляна Кълбова, и обяснява: „Тук е страшно, на полицаите им казвам да вземат кочан и да застанат на завоя, за 1 час ще го изпишат. Колите се движат с бясна скорост. Като излизаме от вратата, автобуси и автомобили профучават буквално на милиметри. Имам внуци, мъжът ми е глух и жевеем в непрекъснат страх. Един ден излизам с торбата с боклук и един ми я отнесе и я разпиля надолу. Ами ако държах внучето за ръката?!“, възмущава се жената.

На въпрос защо не са изградили оградата си по-навътре, като оставят място за минаване покрай платното, тя се възмути: „Как, до вратата на къщата ли да си свия парцела?! А как ще излизам от вкъщи?! Ние сме си го платили това място. Оградата се направи с всички разрешителни през 2013 или 2014 година. Решението на проблема е общината да направи тротоар. Стадионът виждате, че е на метри от нас, сутрин и вечер е пълно с деца, които минават на групички по уличното платно. Много майки с колички се разхождат.

Тук учат децата колела да карат и непрекъснато се чуват викове: „Пази се! Пази се!“. А заради дупката по средата на улицата колите рязко свиват плътно към оградата ни. Преди време трактор с прикачена брана отнесе част от две от колоните на оградата ни и добре че в долния край човекът се усети и спря, че щеше да смачка колата на сина ни. Аз излизам, а той се държи за главата. Полицията му направи акт, но това не решава проблема. Още когато общината е планирала улицата, е трябвало да предвиди отстояние за тротоар. Решението е тя да се измести“, заключи Лиляна Кълбова.

„Уведомил съм кмета на Благоевград инж. Р. Томов, но проблемът трудно ще се реши и ще отнеме много време“, коментира кметът на с. Рилци Крум Крумов и отбеляза, че до него нямало да се стигне, ако живеещите, преди да изградят оградата, са се съгласили да направят отстъп от общо 5 кв.м от имота си по протежение на улицата, които едва ли щели да струват повече от 250 евро.

„Проблемът е, че строителното разрешение, издадено от общината за оградата, е по имотните им граници, които са плътно до улицата. Когато са строили, кофражът е бил на асфалта, тъй като той вече е бил положен. Сега изходът е един – иземестване на уличната регулация, т.е. на цялата улица, а това може да отнеме и 2 години. Пропускът или недоглеждането явно е на Общинска администрация“, смята селският управник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *