Жълт код: Опасно горещо днес, живакът ще стигне 40 градуса

Oпасни горещини ще завладеят днес страната, очаква се най-непоносимо да бъде в районите на Русе и Сандански. Там е възможно температурите да стигнат и дори да преминат 40 градуса, прогнозират синоптиците.

В повечето райони от страната максималните температури ще са между 34° и 39°. Обявен е жълт код за горещо време в цялата страна.

Днес и утре са дните на астрономическите горещници и ще ни мори адски пек. Дори рано сутрин градусите няма да падат под 21-22. Едва към събота ще усетим леко захлаждане, като термометърът ще започне бавно да слиза надолу. В неделя вече ще се диша малко по-леко, с очакваните максимум 31 градуса. След това отново ни чака затопляне до 34-35 градуса.

Медици предупреждават, че най-уязвими са малките деца, възрастните и хронично болните хора. Добре е те да се въздържат от излизане навън в часовете от 13 до 18, тъй като тогава жегата ще удря най-силно. Според лекарите в горещините трябва да се пият повече течности и по възможност да се седи на сянка, за да се избегнат неприятности от здравно естество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *