Забраниха къпането в Дунав

Забраниха къпането в Дунав

Забрана за къпане в Дунав въведоха и тази година местните власти в българския участък на реката. В горещите юлски дни брегът на Дунав е привлекателно място за плаж. Едни от най-популярните места край Русе са кейовата стена и плажът срещу остров Люляка, наричан от русенци „Дунавските Малдиви”. Въпреки че навсякъде са поставени табели за забрана за къпане, нарушители има, предаде NOVA.

„Дунав е дълбока река с много ями, с много подводни течения, с които дори и опитните плувци, за съжаление, не успяват да се правят. Често има инциденти в неохраняемите водни басейни. За съжаление, много от тях с фатален край”, твърди Любомир Владимиров – директор дирекция „Екология” в Община Русе.

За опасностите, които крие реката повечето хора знаят, но други не са съгласни със забраната. На нарушителите на забраната за къпане в Дунав се налагат глоби.

Санкциите са от 20 до 100 лева. Санкционира се от Общинска полиция-Русе. Патрулите обикалят регулярно по график плажните ивици, където е възможно с автомобил, където не може – пеша, но контролът се осъществява ежедневно”, поясни Владимиров.

Още една причина за забраната за къпане в Дунав – пробата, взета от Здравната инспекция, е показала наличие на Ешерихия коли – бактерия, която е възможно да предизвика стомашно чревни разстройства.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *