Задължават студентите държавна поръчка да работят в страната

Задължават студентите държавна поръчка да работят в страната

Разработване на механизъм, по който студентите държавна поръчка ще бъдат задължени да работят определен период от време у нас. Това е заложено в Националното тристранно споразумение между правителството, социалните партньори, национално представителните организации на работодателите и на работниците и служителите, което беше подписано вчера.

Целта е да се избегне изтичането на квалифицирани кадри в чужбина. В една от точките на споразумението е посочено също, че ще бъдат направени промени във финансирането на вузовете, които да насърчават реализацията на българския пазар на труда.

От там става ясно, че от държавния бюджет ще се отпускат кредити и стипендии, ако студентите се ангажират да работят у нас за определен период от време.

Към момента се отпускат месечни стипендии за успех, приоритетни специалности, а от следваща година ще има и по 100 лв. месечно бонус за всички, които са постигнали най-високи резултати на матурите и са избрали да запишат специалност, която е приоритетна за държавата – педагогически, физически, химически и инженерни науки.

Споразумението предвижда и въвеждане на задължително предучилищно образование за децата на 4-годишна възраст.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *