Задължителните PCR тестове за Covid-19 съсипаха туроператорите в региона

Изискването за PCR тестове на границата с Гърция съсипа туроператорския бизнес в Дупница. Всички почивки и пътувания за по ден-два до Беломорието са отменени поради отказ на клиентите.

Репортер на “Струма” вчера отиде в офиса на една от големите туроператорски фирми в Дупница и разговаря със собственичката Катя Василева. Ето какво заяви тя:

“С въвеждането на PCR тестовете на ГКПП – Кулата всички клиенти се отказаха от почивка за по няколко дни и тези, които ходят на море през уикенда. За един тест клиентите ни трябва да платят от 100 до 120 лв. Това не ги устройва и се отказаха от пътуване и почивка. Върнахме парите на 100-200 души, които се бяха записали да почиват в Гърция. От началото на годината сме направили две екскурзии до Гърция на плаж, едната двудневна, другата тридневна, като спазихме изискването в автобуса да са заети 65% от местата и нямахме почти никаква печалба, но не можем да излъжем клиентите. Отложихме почивки за Турция, Италия… Надявам се през август да се разхлабят мерките срещу коронавируса, за да поработим малко. Покрай изискването за PCR тестове ние не наемаме автобуси, от което и превозвачите страдат. И те са без работа.

Търсим варианти за почивки на море в България, но желаещи няма. Направили сме евтини пакети и въпреки това клиенти няма. Предлагаме пакет за 6 нощувки с храна и шезлонг на Черноморието за 360 лв., но няма клиенти. Хотелите са обновени, но обслужването не е на висота, а и не само. Дупничани предпочитат Гърция заради чистата морска вода. Ще се опитаме да компенсираме с екскурзии в България, за да може поне малко да закърпим положението. Нашата фирма е семейна, нямаме наети работници и не можем да се възползваме от мярката 60/40”, обясни К. Василева.

Друга фирма в Дупница с такава дейност е отказала да върне пари, предплатени за почивка в чужбина, но е обещала на клиентите си да ги компенсира с екскурзии и почивка в България.

Преди няколко дни Гърция наложи изискването за българските туристи да влизат в страната само след като покажат на ГКПП – Кулата отрицателни тестове за коронавирус от лицензирани лаборатории. По-заможни дупничани плащат по 100-120 лв. за тест на член от семейството и се изследват в Благоевград, където има 2 лаборатории – едната частна, а другата към МБАЛ – Благоевград. Лицензирана лаборатория за изследване за коронавирус в Дупница няма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *