Заев обеща пълна реализация на договора за добросъседство с България

Председателят на СДСМ Зоран Заев обяви, че ако победи на предстоящите предсрочни парламентарни избори, в цялост ще реализира Договора за добросъседство с България, пише скопският в. „Вечер“. Това изтъкнал Заев в интервю за ТВ Стар, посочвайки, че „част от нашата история е обща с България“, пише изданието.

Нормално е България да иска да бъде реализиран договорът. И ние искаме договорът да бъде реализиран и открито казваме, че в този договор ние приемаме общата история. Което е факт. Част от нашата история е обща, част от нашата история е наша, специална, заявил Заев.

Според него македонският революционер Гоце Делчев бил и на България, и на Македония, пише „Вечер“.

България сега иска от Македония да се откаже от Гоце Делчев, а в македонските учебници по история да пише, че той бил българин, за да може нашата държава да стане част от Европейския съюз. Освен от историята, съседна България иска от нас да се откажем и от македонския език, който според българските лингвисти е северномакедонски вариант на българския, пояснява „Вечер“.

Вестник „Нова Македония“ съобщава, че Ислямската религиозна общност /ИРО/ е изпратила преди два дни писмо до правителството, което днес е публикувано, и в което иска да не се въвежда допълнителен полицейски час по време на празника Рамазан Байрам. В писмото се посочва, че ИРО няма да се откаже и от молитвата в религиозните обекти. Писмото е изпратено и до комисията за заразни болести, която предложи на правителството да въведе ограничения за движение от събота в 19 часа до вторник в пет часа сутринта.

Според министъра на здравеопазването Венко Филипче по този начин ще се предотврати разпространяването на коронавируса с оглед на това, че не се спазват препоръките за защита от инфекцията с поддържане на дистанция и носене на защитни средства. Правителството трябва да потвърди или да отхвърли препоръката за въвеждане на удължен полицейски час, пише в „Нова Македония“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *