Зазими се! Местни писатели си честитиха в стихове първия сняг в Банско

Зазими се! Местни писатели си честитиха в стихове първия сняг в Банско

След краткотрайния снеговалеж във високите части на Пирин в края на миналата седмица, който зарадва мнозина, вчера температурите паднаха около нулата и дъждът в планината отново премина в сняг, но този път се образува по-дебела снежна покривка, която във високите части надхвърля 30 сантиметра. Десетки снимки на снежен Пирин изпълниха социалните мрежи, с които хората си честитяха първия сняг, а местни писатели банскалии дори поднесоха честитки в стихове.

На Бъндеришка полена,

снег капе до колена.

Секой се вале и рука,

убаво е да сте тука.

Пийнеш чашка винце,

и се кефиш от сърце.

Така онагледи в стихове обстановката на Бъндеришка поляна Петър Кавръков. В ски зона Банско снегът достигна до 30 сантиметра.

И докато миналата година при откриването на сезона в средата на декември естествен сняг имаше само в най-високите части, а оръдията трудно работеха заради топлата зима, тази година снегът дойде два месеца по-рано. Шансът да се задържи предвид очакваното затопляне в началото на идната седмица е малък, коментираха местни планинари. За тях този сняг не е изненада и не е прецедент, но признаха, че от доста години не се образувала снежна покривка толкова рано, но помнят и доста по-ранни снеговалежи – още в началото на октомври.

Снежна покривка се е образувала само на над 1500 метра надморска височина, а в по ниските части – до около 1300 метра, снегът е примесен с дъжд. Според официалната страница на ПСС към БЧК снежната покривка в района на междинната станция на кабината в Банско е 30 сантиметра, информира „Струма“.

Сняг в сутрешните часове вчера е валял и в Рила. В Парка за танцуващи мечки, където надморското равнище в долната част на парка е 1290 метра, дъждът също е преминал в сняг и се е образувала снежна покривка, но преди обяд отново е завалял дъжд и тя се е стопила. Малко вероятно е снегът да подмами мечките и те да заспят по-рано зимния си сън, но някои мецани вече се ориентират към заспиване не заради снега.

„Снегът е един от поводите мечките да заспят зимен сън или да подходят към зимния си сън, но това е много ранен сняг, който едва ли ще се задържи много и мечките усещат. Имаме обаче мечки, които сериозно са се ориентирали към заспиване още преди снега. Две от мечките – Сейда и Маринка, сериозно са намалили своята активност, но Маринка и миналата година подходи по-рано да заспива, така че не снегът е причина за това.

Обикновено всяка година имаме мечки, които още в края на септември, началото на октомври постъпват по-сериозно към заспиване. Не мога да кажа, че са в хибернация, защото това е дълъг процес – няколко месеца, и тези мечки не е задължително да заспят, може очакваното затопляне следващата седмица отново да ги изкара навън. Много рядко се случва обратното – при такива затопляния, каквито се очакват, с температури до 20 градуса, някоя мечка да продължи да спи. Подобни неща са рядкост, може би веднъж на 10 години”, каза управителят на парка Димитър Иванов.

В населените места и прохода Предел през целия ден валя дъжд, без сняг.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *