Закопчаха областен шеф на Калабрия за далавери с местната мафия

Председателят на областния съвет на Калабрия – Доменико Талини посрещна тази сутрин изгрева с белезници.

Те му бяха щракнати по заповед на прокурора в град Катандзаро Никола Гратери, който обвинява мастития регионален началник в подпомагане на местната организирана престъпност „ла ндрангета“ срещу осигуряване на гласове за него на административните избори напоследък. Заедно с Талини бяха арестувани още 19 души – негови съратници свободни професионисти и политици, но в същото време и хора на мощния клан „Гранде Аракри“.

Магистратите ги обвиняват до един освен в участие в сдружение от мафиотски тип, така също и в незаконно придобиване на недвижими имоти и имущество, в пране на пари, опити за рекетиране, незаконно притежаване на оръжие, заплахи на държавни служители и др.

За характера на хипотетичното засега престъпление на Доменико Талини, който е активист на дясната партия на Силвио Берлускони – „Форца Италия“, говори наименованието на тазсутрешната операция на силите за сигурност в Калабрия – „Фармабизнес“. Наречена е така, защото според прокуратурата председателят на областния съвет бил дал силно рамо на споменатия вече клан „Гранде Аракри“ от калабрийския град Кротоне да навлезе с щурм в доходоносния бизнес с лекарства на едро.

По време на продължилото няколко години предварително разследване магистратите установили, че именно Талиани бил премахнал с подписа си всички бюрократични пречки пред бързото издаване на разрешение на структурата на „ла ндрангета“ да разкрие компания за търговия с медикаменти на едро. Нейният оперативен център и складовете й били в калабрийския град Катандзаро, но за нула време мафиотите успели да разкрият още 23 големи дистрибуторски пункта както в собствената си област, така и в съседната Пуля и северната Емилия Романя.

Срещу услугата „ла ндрангета“ осигурявала на Талиани гласовете, с които той бил избран на отговорния пост през 2014 г., а след това потвърждаван на всеки следващ местен вот. Ако съдът признае 68-годишния политик за виновен, според юристи той може да бъде наказан със затвор до 10 години и забрана да заема обществени длъжности.

За съжаление, освен с областното си ръководство, Калабрия в момента има големи проблеми и с обуздаването на ширещия се на поразия из нея коронавирус. Областта е обявена за „червена зона“, тоест локдаунът в нея е пълен, но вече повече от десет дни местният щаб за борба с „Ковид-19“ е ебезглавен пак заради връзки с мафията на предишния му шеф.

Ялов се оказа и опита на премиера Джузепе Конте да назначи на негово място виден професор от римския университет, който пък се оказа клиент на Темида. И за да няма проблеми, по всяка вероятност постът ще бъде поверен или на човек на прокуратурата или на военен от кариерата с абсолютно чисто досие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *