Закриват училището в петричко село

Закриват училището в петричко село

Тази сутрин родители се събраха на протест на площада срещу закриването на училище „Екзарх Йосиф“. То е построено през далечната 1908 година с доброволен труд на жителите. Ако то бъде закрито учениците ще трябва да посещават школо в съседното село Кърналово: „Основната причина за закриването е намаляването на броя на децата. През следващата учебна година прага на училището ще прекрачат едва 37 ученици“, коментира за Радио Благоевград Нина Попова, директор на дирекция „Образование и култура“ – Петрич.

Решението ще бъде взето на 28 май, когато ще се проведе сесия на общински съвет Петрич. Учениците се преместват в училището в село Кърналово, което е само на 3 км. Децата ще се превозват с училищен автобус, а на двамата учители е осигурена работа. „Работим в посока нито един учител да не напусне системата“, допълни Попова.

В село Михнево живеят около 1000 жители. През учебната 2015-16 година учениците са били 70 и постепенно са намалявали. Тенденцията с намаляване на учениците продължава. Аргументите на родителите са, че те се занимават предимно със земеделие, което е свързано с ранно ставане.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *