Закъснял с 10 дни акт спаси бизнесдама от 54 000 лв. глоба за 2 къщи за гости

Закъснял с 10 дни акт спаси бизнесдама от 54 000 лв. глоба за 2 къщи за гости

Бизнесдамата Соня Главчева спечели дело срещу ДФ „Земеделие“, който поиска да възстанови 54 288 лв., представляващи корекция от 15% върху сумата от 365 000 лв., която получила по Програмата за развитие на селски туризъм на ЕС. По силата на договора, който тя сключила като едноличен търговец на 20 октомври 2014 г., с европейските средства щяла да изгради за една- година две къщи за гости в село Илинден, община Хаджидимово.

Според представения бизнес план се задължила в продължение на 5 г. да реализира годишен приход от нощувки и закуси в размер на 120 000 лв. и да поддържа двама души помощен персонал. На 13.09.2019 г. със заповед на министъра на земеделието, храните и горите била разпоредена извънредна проверка по всички сключени договори с бенефициенти по мерките за къщи за гости.

Проверяващите установили, че построените къщи се използват по предназначение, но приходите не покриват изцяло одобрения проект. Поради неизпълнение на финансовите показатели била наложена корекция от 15% върху отпуснатата безвъзмездна финансова помощ в размер на365 000 лв. и директорът на ДФ „Земеделие“ издал административен акт за установяване на публично държавно вземане срещу едноличната фирма на Соня Главчева за претендираната сума от 54 288 лв.

Тя обжалвала акта в Административен съд – Благоевград, като в хода на делото, разгледано от съдия Иван Петков, е назначена съдебно-счетоводна експертиза, която потвърждава констатациите на проверяващите, предаде „Струма“.

При анализа на доказателствата обаче съдията установява, че производството по издаване на акта на ДФЗ е започнало на 30.10.2019 г., а 5-годишният мониторингов период бил изтекъл на 20.10.2019 г., което е съществено процесуално нарушение. С този мотив актът за финансовата корекция е отменен, а ДФЗ осъден да изплати на Соня Главчева 2700 лв. за сторените по делото разноски. Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *