Замразеното пиле в Благоевград поскъпна със 70 ст. за седмица, захарта и брашното с 4% нагоре

Замразеното пиле в Благоевград поскъпна със 70 ст. за седмица, захарта и брашното с 4% нагоре

Първите дни на 2022 г. укротиха леко цените в Благоевград и дори на някои основни хранителни продукти леко ги намалиха, но тъй като предходната година я изпратихме като най-скъпия град в страната, все още сме в челните позиции.

Миналата година в Югозапада питките с късметчета бяха най-солени, защото и брашното тип „500” ни бе най-скъпо – 1,53 лв. за кг. Новата година я посрещнахме със същата цена, макар че на едро тя се вдигна с 4,3%, но вече Кюстендил и Русе ни изпревариха с 1,58 лв. и ни взеха „златото“ в черната класация.

Средната цена на брашното за страната в по-малките магазини се задържа на ниво от 1,41 лв./кг, пише „Струма“.

Същото е положението и с яйцата. Благоевград и Смолян са на второ място в страната по цени на едро – 24 ст., като само в Бургас цената е 26 ст. В магазинната мрежа на Благоевград едно яйце струва 31 ст. и единствено във Варна и Ямбол е по-скъпо с 2 ст. В Пазарджик и Пловдив цената на яйце среден размер е най-ниска – 23 ст.

Олиото продължава да поскъпва, за седмица в Благоевград е притурило още 10 ст. към цената си и в големите търговски вериги вече стигна 4,04 лв. Понеже цените на слънчогледовото олио в цялата страна са полудели, Благоевградска област неочаквано се нареди сред 3-те области с най-евтина мазнина – по-ниски са цените на олиото само в Силистра и Смолян.

Пилешкото обаче си остава много скъпо и вече стига цената на свинското на промоция в големите вериги. При средно за страната 4,36 лв. за килограм замразено пиле на едро, в Благоевград цената му е 4,98 лв., като по-скъпо е само в Шумен – 5,22 лв.

В големите вериги пилешкото охладено се пазарува средно за 5,20 лв., в Благоевград от 5,19 лв. в края на миналата година е поскъпнало със 70 ст. и вече е 5,89 лв. В същото време в Кюстендил е най-евтиното замразено пилешко – 4,49 лв./кг.

В малките магазини килограм прясно охладено пиле в Благоевград е 5,62 лв., докато средните стойности за страната са 5,35 лв.

И захарта в Благоевград е с горчив привкус. След поскъпване за седмица с 4 ст. сега цената й на едро е 1,76 лв., по-скъпа е единствено във Враца – 1,84 лв. В големите търговски вериги в Пиринско средната цена на килограм бяла кристална захар е 1,72 лв., а в малките магазини е поскъпнала с 5 ст. и вече е 1,78 лв.

Агнешкото месо обаче държи рекордните си цени от миналата седмица и явно никой не проявява интерес към него, защото няма поскъпване или поевтиняване дори с 1 стотинка. Все така в Благоевград то е най-скъпото в цялата страна – на едро цяло агне и плешка са по 18,98 лв./кг, а бутът е 18,59 лв., докато в Пазарджик на стоковата борса е 14,80 лв., а средно за страната цената на едро е 16,42 лв./кг. В Плевен килограм агнешко бутче в магазинната мрежа може да се купи на значително по-приемливата цена от 14,50 лв.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.