Запорираха яхтата на българин в Сардиния, спестил 35 000 евро ДДС

Баровска яхта на стойност 160 000 евро, собственост на български богаташ е запорирана от Митническата агенция от град Каляри, остров Сардиния. Причината е неплатен ДДС за 35 000 евро. В свое съобщение до медиите италианската митническа агенция съобщи, че яхтата, закотвена в пристанището на Теулада, формално се водела на американска компания, но се ползвала от нейния мениджър, който бил постоянен жител в България.

С тази врътка, баровецът опитал да измами италианските власти, нарушавайки италианските и европейските норми в сферата на митата за плавателни съдове, плаващи под флага на страна, нечленуваща в ЕС.

Не се уточнява нито името на мениджъра, нито факта дали той е български гражданин, или чужд гражданин, живеещ постоянно в България.

Според агенцията става въпрос за яхта, дълга 16 м., модел SY/Jeanneau 53, която била закотвена в туристическото пристанище на Теулада. Това е градче с 4000 жители в южната част на остров Сардиния. По документи яхтата се водела собственост на американска компания.

След свое разследване агенцията стигнала до извода, че тя нарушава условията, според които е възможно да се ползва правото за неплащане на мита за транспортни съдове, плаващи под флага на страна извън ЕС. По този начин компанията нарушавала европейските и италианските норми.

От разследването на агенцията се разбрало, че в действителност ефективният потребител, или човекът, който използвал яхтата, бил гражданин, постоянно живеещ в България. Той бил мениджър на американската фирма, собственик на яхтата, и тя била създадена с цел да използва подобно луксозно средство в европейски води, при режим за временно внасяне, и следователно, избягвайки предвиденото в тези случаи плащане на митнически такси.

Представители на митническата агенция, както на оперативния отряд на флота, специализирани в борбата срещу контрабандата на плавателни съдове и яхти, действат активно за контрола на плавателните съдове в последните години, се уточнява в съобщението.

Затова запорирането на яхти, които се стремят да заобиколят чрез измама европейските нормативи и да се възползват неправомерно от митнически облаги, предвидени в случаите на временно внасяне не е рядък случай. По тази причина и много от запорираните яхти в Сардиния се водят фиктивно на чужди фирми, зад които обаче стоят граждани на ЕС, които не плащат митнически такси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *