Започва Богородичният пост

Днес започва Богородичният пост. Той е един от четирите многодневни периоди на молитва и въздържание през годината.

През тези две постни седмици (1-14 август) вярващите се подготвят за празнуването на Успението на Пресвета Богородица, чествани всяка година съответно на 6 август и 15 август. В първия ден на поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис.

Телесното самоограничаване по време на поста се изразява най-вече в избягването на обилно хранене, както и на вкусни и сладки храни. По строгостта на въздържанието от храна, Богородичният пост е по-лек от Великия (Великденския) пост, но е по-строг от Петровите и Рождественските (Коледните) пости.

Както при всеки пост, по време на Богородичния пост се стремим към възможно по-пълна духовна съсредоточеност, и се стремим в благодетелен живот и добродеяния.

Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни Църквата препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти и несготвена храна. Във вторник и четвъртък – варени без олио/масло гозби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино. На Преображение Господне се разрешава риба.

На 1 август църквата отбелязва паметта на Свети мъченици Седем братя Макавеи. – Авим, Антонин, Гурий, Елеазар, Евсевон, Алим и Маркел, майка им Света Соломония и учителят им Свети Елеазар. Тяхната история и дейност е разказна във Втора книга Макавейска. Те са начело на въстание, довело до възстановяването на службата на Йехова във Втория храм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *