Започва ваксинацията срещу COVID-19 в София, Пловдив и Бургас

В 10 часа едновременно в София, Пловдив и Бургас започва кампанията по имунизация срещу COVID-19.

Ваксината е препоръчителна, безплатна и се поставя по желание. Първият имунизиран срещу коронавируса у нас ще бъде министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Ваксинацията ще се извършва от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, Регионални здравни инспекции, от лекари в специализирани структури на Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната, както и от мобилни имунизационни екипи.

Здравният министър ще бъде първият ваксиниран, като целта е да покаже, че ваксината е безопасна. „Искаме да покажем, че Европа в един ден, всички държави членки ще направят ваксинация на различни категории от населението. Аз ще бъда първият ваксиниран българин“, каза министър Ангелов.

Той ще бъде ваксиниран в столичната болница „Света Анна“, а веднага след него срещу коронавирус ще се ваксинират медици от лечебното заведение, които са на първа линия в борбата със заразата. Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров също ще бъде след първите ваксинирани. Имунизацията ще му бъде направена в Пловдив.

Ваксинацията на гражданите ще се извършва след подписано информирано съгласие, а след едновременното начало в София, Пловдив и Бургас в неделя, имунизацията в останалите райони ще започне на 28 и 29 декември.

В Пловдив в неделя ще бъдат ваксинирани 163 – ма медици от болниците в града и областта. В началото, което е в 10 часа в Университетската болница „Свети Георги“, ще бъде имунизиран председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, а след него – медицинската сестра с 48 години стаж- Райна Тодовичина и д-р Венцислав Филипов – и двамата работещи в отделението по Спешна медицина.

В Университетската болница „Свети Георги“ са най-много желаещите да бъдат имунизирани – сред тях са 200 лекари, сестри и санитари, като там ваксинацията ще продължи и в следващите 4 дни.

Общо за 5-те дни на кампанията ваксини ще бъдат поставени на 603-ма медици в града и областта.

Другите лечебни заведения, където днес започва имунизирането са Университетската болница „Пловдив“, двете общински болници – „Свети Мина“ и „Свети Пантелеймон“ и болниците в Раковски и Асеновград.

От първите ваксини ще се възползват и медици от 6-те частни болници в Пловдив. Паралелно с това през 5-дневния период в имунизационния кабинет в РЗИ ще бъдат ваксинирани медици от Спешната помощ, доболничната помощ и лекари от инспекцията.

В 10 имунизационни кабинета в общински и частни болници и в Регионалната здравна инспекция, също в 10:00 часа, ще започне кампанията по ваксиниране и в Бургаска област.

Първата имунизация ще бъде направена на медицинската сестра с 40 годишен стаж от Университетската многопрофилна болница за активно лечение Златина Парушева.

120 лекари и медицински лица се очаква да бъдат ваксинирани още днес. Д-р Величка Григорова от Регионалната здравна инспекция съобщи: „Всичко е готово – направени са графиците, кабинетите са подготвени“.

Поставянето на ваксината ще става в лечебните заведения, единствено работещите в Центъра за спешна медицинска помощ ще бъдат ваксинирани от Регионалната здравна инспекция в сграда, оборудване като манипулационна.

Директорът на инспекцията д-р Георги Паздеров посочи: „Целият алгоритъм, който сме получили от производителя, ще бъде спазен, както предварителният преглед, анамнезата от лекар, така и тези 10-15 минути след поставяне на ваксина да бъде колегата в манипулационната, евентуално за някакви нежелани реакции“.

250 дози от ваксината получи Бургаска област, по 100 дози са разпределени в областите Ямбол и Сливен.

Директорът на здравната инспекция в Сливен д-р Петя Балулова, съобщи, че е създадена организация по транспортирането на ваксините до болниците в областта.

Поставянето на първите 100 ваксини първоначално ще обхване медиците от първа линия, коментира д-р Балулова. Тя съобщи, че ще бъдат разкрити имунизационни кабинети в областната болница МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, частните „МБАЛ Хаджи Димитър“ и „Амброаз Паре,“ както и в Нова Загора.

Ваксинации ще се правят и от мобилен пункт.

„В областната болница ваксинациите ще започнат на 28 или на 29 декември,“ съобщи директорът на здравното заведение д-р Васислав Петров.

В болницата на ваксинация подлежат 210 медици, но първите ваксини ще бъдат поставени само на персонала от първа линия, които не са преболедували COVID-19. Във военна болница – Сливен ще бъдат имунизирани около 50 медици, а поставянето на ваксината ще започне след 6 януари, каза управителят на лечебното заведения полк. д-р Илиян Комитов.

Имунизацията в останалите региони на страната ще започне на 28 и 29 декември, Враца и Велико Търново ще получат ваксините от София в понеделник.

Във Варна пристигнаха първите дози за 975 медици на първа линия за шестте области в Североизточна България.

От понеделник започва раздаването за Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра, съобщи областният управител на Варна Стоян Пасев. Първият медик в морския град ще бъде имунизиран в понеделник, а до 30 декември всички ваксини трябва да бъдат използвани.

Заедно с ваксините у нас са пристигнали и информационни материали, насочени както към българските лекари, така и към пациентите. Очаква се, през януари, да получим допълнителни пратки.

Желаният резултат е 70 % от всички българи да бъдат ваксинирани, обясни в събота здравният министър проф. Ангелов.

До момента правителството е отпуснало 180 млн. лв. за ваксини срещу коронавирус, подготвя и допълнително 50 млн. лв.

Освен България, още 18 държави от Европейския съюз започват Covid имунизация на населението си в неделя, припомня БНР. Унгария започна да ваксинира медицинските работници ден преди планираното за днес начало на кампанията в Евросъюза, Словакия също обяви, че е вече е започнала ваксинацииите с препарата на „Пфайзер“ „Бионтех“.

В Германия първият ваксиниран беше 101-годишна обитателка на дом за възрастни хора в провинция Саксония-Анхалт.

Утре, 28 декември, ще бъдат поставени първите ваксини в Белгия, Люксембург и Латвия, а на 30 декември – в Ирландия. Нидерландия реши да насрочи ваксинацията за първата седмица на 2021 г.

Всяка страна е получила еднаква първа партида от ваксините.

Навсякъде приоритетните групи, като цяло, са едни и същи – обитателите на домовете за възрастни хора и медицинския персонал. По-широка доброволна ваксинация в страните от Европейския съюз не се очаква да започне преди април догодина.

Основният център на производство на ваксината на „Пфайзер“ в Европа в момента е фармацевтичният завод на компанията в Белгия. Засега Европейската комисия е сключила шест договора:с „Пфайзер“ и „Бионтех“, „Астра Зенека“, „Санофи“-„Глаксо-Смит-Клайн“, „Джонсън и Джонсън“, „Кюрвак“ и „Модерна“.

Председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен посочи във видеообръщение, че обявените дни на ваксинацията са исторически момент, който показва единството, солидарността и силата на Съюза.

Същевременно създателят на първата одобрена в света ваксина срещу коронавируса професор Угур Шахин заяви, че компанията „Бионтех“ планира да започне производство на ваксината в Турция .

Германският учен заяви това в интервю пред турски телевизионен канал. Професор Шахин и съпругата му са потомци на турски емигранти в Германия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *