Започва наказателна процедура за „паркинга“ на Мелнишките пирамиди

Започва наказателна процедура за „паркинга“ на Мелнишките пирамиди

РИОСВ – Благоевград започва административно-наказателна процедура за нарушения в природна забележителност „Мелнишките пирамиди“. На място е заснета фирма, притежаваща строителна техника.

Прокуратурата и полицията също проверяват случая за наличие на данни за извършено престъпление по Наказателния кодекс, а МОСВ ще осъществи правомощията си за извършеното административно нарушение, заяви вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов при проверка на място в защитената територия.

„Няма да оставим в България да се унищожава природното наследство, защото това е най-добрата основа за правене на туризъм и ние сме длъжни да го завещаем на следващите поколения“, изтъкна министърът и добави, че „Мелнишките пирамиди“ са уникално място и трябва да го пазим и съхраняваме, а не заради нечии интереси да се унищожава.

По думите му туристите идват в Мелник заради природното и културно богатство, а не защото има изградени паркинги.

Преди Нова година по сигнал на министъра беше установено нарушение в природната забележителност, която попада и в две защитени зони по НАТУРА 2000.

Тогава министърът веднага разпореди проверка на РИОСВ – Благоевград и ресорните институции. Сандов заявява, че за случая е разбрал от подаден сигнали и МОСВ очаква и други подобни сигнали, за да може да реагира.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.