Започва укрепването на срутищата на пътя за Рилския манастир

Започват строителните работи по укрепването на срутищата в 250-метровия участък при 27-ми километър на третокласния път III-107 Кочериново – Рила – Рилски манастир. През последните две седмици се извършваше подготовка преди началото на същинската укрепителна работа. За да не се затруднява трафикът към Светата обител, няма да се работи след 13:00 ч. в петък и в почивните дни – събота и неделя, както и на официални празници, съобщиха от АПИ.

За безпроблемното преминаване на моторните превозни средства при извършването на аварийно-възстановителните работи е въведена временна организация за движение. Трафикът ще се пропуска чрез светофарна уредба, а при необходимост ще се регулира от сигналисти за времеви интервали не по-големи от един час. Необходимо е шофьорите да карат внимателно, да спазват поставената сигнализация и ограничението на скоростта от 40 км/ч, тъй като преминават през участък в ремонт.

Укрепването се извършва от „Автомагистрали“ ЕАД. Техническият проект предвижда в 250-метровият участък от км 27+600 до км 27+850 да се изгради укрепителна стоманобетонна (джоб) стена с дължина от 150 м и височина 4,1 м, която да поеме натоварването на част от срутищното тяло и да то бъде подсилено с микропилоти и анкери. За укрепване, стабилизация и ерозионнен контрол на ската ще бъде положена геокомпозитна рогозка, покрита с високоякостна стоманена мрежа, закрепването на която ще се осъществява със стоманени анкери и монтажни скоби. Ще бъде извършен и хидропосев и ще се изгради предпазен отводнителен окоп.

Ремонтите включват и възстановяване на пътната настилка, както и пълно изграждане на конструкция й в дестабилизирания участък. Той ще бъде с нова ограничителна система (мантинела) и маркировка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *