Започва черешоберът в Кюстендилско, реколтата – под средната

Започва черешоберът в Кюстендилско, реколтата – под средната

Започва черешоберът в област Кюстендил. Реколтата тази година се определя като средна и под средната. Прогнозна изкупна цена за килограм набрани череши е 80 стотинки. Липсват достатъчно желаещи да берат череши. Плододаващите черешови масиви в Кюстендилско са около 20 000 декара, а сезонно се берат около 5000 – 6000 тона, предаде Българското национално радио.

Черешоберът ще продължи повече от месец. Цели семейства са по градините. Безработни се хващат на надница, чиновници вземат отпуск и стават берачи, за да припечелят.

„При мен е малко под средното положение, докато в Невестинската община, долу в ниското, сланата ги унищожи. С тези ниски цени от 60-80 ст. ние сме губещи и постепенно започваме да се отказваме“, сподели пред БНР доайенът на местното овощарство и агроном Кирил Димитров, допълвайки, че има картел в изкупуването.

„Картелът си е много отдавна и страната не взема никакви мерки по тоя въпрос и овощарството ще си го унищожим следващите години. Италианците, откакто дойдоха, те държат ниска цена“, споделя Димитров.

Надницата за берачите на череши е 50 стотинки на килограм.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *