Заради коронакризата: Магазини известяват клиентите онлайн кога работят

Търговците откриват нови начини, за да привлекат клиенти. Макар моловете и търговските центрове да са затворени, то магазините по улиците все още продължават да работят, но клиентите им са доста по-малко заради пандемията. Затова и някои търговци започнаха да напомнят с онлайн известия, че обектите им в различни части на даден град все още работят.

След въвеждането на още ограничителни антиепидемични мерки все повече българи предпочитат да пазаруват от дома и свеждат излизанията си до минимум. Търговските обекти за дрехи, обувки, бяла техника и други извън моловете обаче продължават да работят, но няма кой да ги посети. Затова и някои търговци започнаха да пускат рекламни обяви, с които да напомнят, че все още очакват клиенти. В тях обикновено се посочва, че „Магазините ни работят”, а след това се изреждат всички обекти в различните градове с техните адреси.

Така книжарници, магазини за обувки и други приканват клиентите и тази година да направят традиционното предпразнично пазаруване и обикаляне в търсене на подходящи подаръци. На други места пък може да се видят огромни надписи, че обектът е отворен. Тук се включват и аптеки, които показват, че работят. Обичайните черни дъски, върху които е изписано менюто на даден ресторант, продължават да са пред заведенията, с разликата, че е изписано, че се приемат поръчки за храна за вкъщи.

Някои от заведенията в центъра на столицата пък обслужват клиенти и на място, но закупената храна или напитка трябва да се консумира извън заведението. Така например все още е възможно да си вземем кафе или топъл шоколад, но ще трябва да го пием в парка или в колата.

Припомняме, че именно в подкрепа на бранша единната ставка по ДДС бе смъкната от 20% на 9% за ресторантьори, хотелиери и доставка на храна за вкъщи, като се изключи приготвената храна от топлите витрини в супермаркетите. Затварянето на ресторантьорския бранш, включително на ресторантите в хотелите, се отрази негативно на сектора, чиито най-големи надежди за предстоящите празници е те отново да отворят, макар и за кратко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *