Заради липса на акт 16: Монаси живеят във фургони

Заради липса на акт 16: Монаси живеят във фургони

8-те монаси от манастира „Свето Благовещение на Пресвета Богородица“ край кюстендилското село Копиловци заживяха във фургони, след като общината затвори светата обител заради липсата на акт 16. Това съобщи БНР.

Манастирът, който се изгражда от 80-те години върху площ от около 10 декара, няма издаден акт 16. Това е констатирано от фирмата за строителен надзор и от РДНСК-Кюстендил. Според заповедта на общината монасите още във вторник е трябвало да напуснат манастира. Йеромонах Висарион разказва, че са изнесли фургони.

„Ние сме регистрирани на обекта по лична карта и нямаме право да живеем в корпуса. Купихме фургони, обзаведохме ги“, каза той.

Вече повече от година в манастира има разправии, след като братята отстраниха игумена отец Касиян и си избраха друг игумен отец Климент. Това, че манастирът е затворен, според братята е отмъщението на предишния им игумен.

„Ние сме съгласни да отидем някъде другаде да си построим нов манастир, но не можем да прекрачим епископското назначение отец Касиян да не бъде повече игумен“, посочи йеромонах Висарион.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *