Заради 1 млн. лв. задължения на “Дупница Табак”, общината прибира сграда в центъра

Общинските съветници от БСП в Дупница гласуваха против общината да изтегли 500 000 лв. овърдрафт кредит, но с гласовете на колегите им от ГЕРБ, СДС, Народен съюз и „Глас народен” точката мина. Така общината ще може да се възползва от кредита, ако се наложи, пише в. „Струма“.

Главният финансист на общината Павел Петров обясни пред местните парламентаристи, че кредитът е необходим, за да се финансират някои дейности на общината. Той увери общинските съветници, че събирането на местните данъци и такси, с които ще се изплаща кредитът, не са намалели драстично спрямо миналата година, и в момента са само с 90 000 лв. по-малко и общината има възможност да изплати дълга.

Общинските съветници дадоха съгласието си за продажбата на имот от 1482 кв.м в центъра на село Кременик, който в момента е овощна градина. Продажбата ще се извърши чрез публичен търг при първоначална цена 15 115 лв.

Имотът се намира в центъра на селото, което е в близост до единия ръкав на язовир „Дяково”. Там вили имат предимно бизнесмени и лекари от София.

Заради неплатени данъци и такси в размер на над 1 млн. лв. от “Дупница Табак”, собственик на която е благоевградчанинът Венчо Бачев, общината в Дупница придоби апетитна сграда на фирмата в центъра на града. Общинските съветници гласуваха сградата да стане частна общинска собственост, което дава възможност общината да се разпорежда с нея. Още когато неин собственик беше “Булгартабак”, имаше идея в тази сграда да се обособи изложбена зала на тютюна, тъй като Дупница е била една от най-големите производители на тютюн в България. Някога основният поминък на населението са били тютюневите складове.

Кметът на община Дупница инж. Методи Чимев заяви пред общинските съветници: “Сградата е неизползваема. В нея влизат всякакви хора. За да я опазим, трябва да стане частна общинска собственост”.

Постройката е с около 500 кв.м площ. До преди няколко години в нея се помещаваше офис на банка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *