Заради COVID кризата: „Луфтханза“ закрива 29 000 позиции

Водещата германска авиокомпания Луфтханза (Lufthansa) ще е съкратила 29 000 работни места до края на 2020 година заради икономическите последици от коронавирусната пандемия, потвърди говорител, цитиран от ДПА. Тази година в чужбина са закрити около 20 000 позиции.

Догодина в Германия трябва да бъдат премахнати още 10 000 работни места. Авиокомпанията, която се наложи да бъде спасена от фалит от държавата, планира да намали общия брой на персонала до 100 000 чрез съкращения, доброволни напускания и договори на непълно работно време.

Някои служители освен това ще трябва да приемат по-ниско заплащане, за да допринесат за икономиите.

До края на третото тримесечие загубите възлизат на 5,6 милиарда евро.

Луфтханза бе силно засегната от пандемията заради драстично намалялото търсене на полети и сега има твърде много екипажи, припомня ДПА.

Авиогрупата и нейните дъщерни дружества Юроуингс (Eurowings), Суис (Swiss), Остриън (Austrian) и Брасълс еърлайнс (Brussels Airlines) орязаха разписанията, флотилиите и персонала си, тъй като не се очаква въздушният транспорт да се възстанови до предпандемичните си нива преди 2025 година.

Вестникът „Билд ам зонтаг“, позовавайки се на информирани източници, написа, че Луфтханза продава филиала си за кетъринг Ел Ес Ге (LSG), в който работят 7500 души. Превозвачът вече е похарчил 3 милиарда евро от правителствената помощ от 9 милиарда евро, осигурена по-рано през годината.

Луфтханза обеща на синдикатите да не прави принудителни съкращения, а вместо това да ореже бонуси и други плащания.

Сделка за намаляване на разходите и спасяване на работни места спечели подкрепата на мнозинството от членовете на синдиката Ферди (Verdi), които работят за германската авиокомпания като наземен персонал, според резултатите от гласуване, видяно от Ройтерс в петък.

Официално съобщение се очаква да бъде направено днес.

Споразумението с профсъюза бе предшествано от месеци на преговори, по време на които Ферди обвини ръководството, че се стреми да съкрати щата, дори и след като взе спасителна помощ, за да продължи да лети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *