Заразената с COVID-19 д-р Муса заплашила колеги и се държала агресивно

Заразената с COVID-19 д-р Муса заплашила колеги и се държала агресивно

„Д-р Муса е носител на COVID-19. Категорично. Тествала се е по собствено желание на 5 юни. Нейната проба с PCR е взета от най-добрия инфекционист в областната болница и потвърдена във високоспециализираната микробиологична лаборатория на здравното заведение“.

Това е официалната позиция на шефа на РЗИ в Кърджали д-р Виктор Кирчев по повод изявленията на доц. Петър Атанасов от „Пирогов“ в защита на лекарката Сибел Муса, която беше обвинена от здравните власти в укриване на информация за контактите си след като беше поставена под карантина заради коронавирус.

Д-р Кирчев твърди, че софийската му колежка е е оспорила публично резултатите от изследването, държала се е агресивно, нагрубила е екипа на лабораторията и е отправила заплахи, че ще се погрижи тя да бъде затворена.

„Д-р Муса не е съдействала на контролните органи, въпреки че, като вирусоносител подлежи на епидемиологично проучване за установяване на контактните си лица. Нещо повече, дала е подвеждаща информация, че се е самоизолирала след пристигането си от София, което категорично не отговаря на истината“, твърди д-р Кирчев. Той признава още, че няма яснота къде се е заразила д-р Муса. „Факт е, че тя умишлено е възпрепятствала епидемиологичното проучване и с поведението си е създала условия за разпространение на вируса сред близките си“, категоричен е шефът на РЗИ в Кърджали.

Според него причината срещу д-р Муса да бъде образувана прокурорска проверка е безотговорното й поведение и укриването на данни, което е застрашило живота и здравето на други хора. Д-р Кирчев посочи още, че лекарката от „Пирогов“ е посетила своя онкоболна близка в белодробното отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали в деня, в който й е взета проба за COVID – 19 и след като е споделила, че броени дни по-рано е била с висока температура. Според шефът на РЗИ за нито една от многобройните срещи на д-р Муса с близки и роднини, с приятели и съседи, не са били уведомени здравните власти, независимо от риска инфекцията да се разпространи лавинообразно сред тях, само защото тя е преценила, че не представлява заплаха за никого“.

„Трудно ми е да повярвам, че медик, който три месеца е бил на първа линия в борбата с коронавируса в „Пирогов“, може да рискува живота и здравето на свои близки, да погазва всички етични стандарти, да манипулира държавни институции, да обижда и иронизира в социалните мрежи свои колеги с дългогодишен стаж, да се държи като светило в медицинската наука и да твърди на всеослушание, че може да си купи специализация, категоричен е д-р Кирчев.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *