Заразеният ски учител в Банско с апел към приятелите си

Шефът на сноуборд учителите в Банско Веселин Ангелов е с положителна проба за коронавирус. Това съобщи лично той чрез профила си във фейсбук с апел към всичките си приятели, които са имали контакт с него, да се самоизолират и незабавно да потърсят лекарска помощ, пише в. „Струма“. Постът му малко по-късно бе споделен в група на ски и сноуборд учители и гласи: „Молба към всички, които са имали контакт с мен през последната седмица. Да се самоизолират вкъщи и утре сутрин да се обадят на личния лекар и да кажат, че са имали контакт с позитивен за коронавирус“, написа в понеделник вечерта ски учителят.

За случая обяви вчера и кметът на Троян Донка Михайлова, също чрез профила си във фейсбук, където съобщи, че всички контактни лица от Троян са под карантина. Тя призова жителите на града да бъдат единни и отговорни и да пазят човешкото здраве.

С колко души в Банско Ангелов е имал контакт обаче, на този етап не е ясно. Той е работил като супервайзър в сноуборд училище „Юлен” и всяка сутрин е разпределял местата, където ще работят колегите му за деня. Освен с тях не е изключено Ангелов да е имал контакти и с други свои колеги, и с туристи, ползващи услугите на училището, както и с други лица.

Мъжът е диагностициран едва след като се прибрал в родния си град Троян, където му е взета проба за коронавирус и тя е била положителна. Хоспитализиран е в болницата в Ловеч.

И двама израелски граждани, които били на почивка в Банско, също са дали положителни проби за коронавирус /COVID-19/. Те са показали симптоми, след като се прибрали в родината си. От здравното министерство в Израел незабавно уведомили българските власти за двата случая.

Вчера сутринта в национален ефир случая потвърди и д-р Панайотова от РЗИ – Пловдив. Тя съобщи, че единият турист е кацнал и отпътувал от летище Пловдив, а другият от летище София.

Повече данни бяха дадени за 30-годишна жена. Тя е пристигнала в България на 4 март с група от 15 души. Всички са кацнали на летище Пловдив, но само жената се отправила към Банско, а останалите отпътували към друг курорт. 30-годишната жена е била отседнала в хотел „Лион” с престой за пет дни – до 9 март.

По време на престоя си в Банско те са имали организирани турове по няколко заведения и ресторанти. Първата вечер – на 4-и, са били в ресторанта на хотела, през останалите вечери са посетили „The bears“, „Апрески 360“, „The home“ и „Виктория“. Докато е била в България, жената не е имала клинични симптоми на заболяването. Получила е такива след завръщане в родината си, докато е била под 14-дневна карантина. Колко са контактните й лица и тези на другия израелски гражданин, не е ясно.

В самоизолация се е поставил и човек от почетното консулство на Израел, който е бил придружител на израелска група в Банско.

Припомняме, че в Банско вече има потвърдени два случая на коронавирус – 9-годишно момче и 78-годишен мъж, и двамата британски граждани. Двамата, както и семейството на детето и всички контактни с тях, вече са изолирани и са им взети проби. Сред тях и таксиметровият шофьор, който е возил британското семейство от летище София до Банско.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *