Заразяваме се с Омикрон пет дни след контакт

Заразяваме се с Омикрон пет дни след контакт

Инкубационният период при заразяване с новия вариант на коронавируса Омикрон е пет дни, предаде ТАСС, като цитира южноафриканския специалист по инфекциозни заболявания Ричард Лесълс.

“Средният инкубационен период за Омикрон изглежда пет дни. Този вариант има напълно различна генетика в сравнение с разновидността Делта“, обясни той.

Специалистът говори пред южноафриканския парламент по повод началото на четвъртата вълна на инфекцията, предизвикана от откритата в страната разновидност Омикрон на новия коронавирус.

Лесълс обясни, че вариантът е съвсем нов и учените засега не са наясно дали предизвиква по-тежко протичане. „Въпреки че вирусът се е променил, много хора или са получили ваксина, или са образували антитела след преболедуване. И затова има значителна несигурност как ще се развие следващата вълна от коронавирусната пандемия“, каза още той.

Според южноафриканския специалист ваксинацията е изключително важна, за да се противодейства на новия щам Омикрон.

Кафето пази от алцхаймер

Кафето може да ни предпази от деменция. Повече от 55 милиона души по света живеят с болестта на Алцхаймер. При застаряващото население се очаква случаите на заболяването в световен мащаб да се увеличат. Заболяването е хронично невродегенеративно и причинява сложни мозъчни промени, които могат да доведат до загуба на паметта и спад в когнитивните функции. Ново проучване в Австралия разкрива доказателства, че има връзка между количеството кафе, което хората пият, и скоростта на когнитивен спад. Изследването бе публикувано в сп. Frontiers in Aging Neuroscience. Д-р Саманта Гардънър, водещ автор в изследването, казва, че ако допълнителни изследвания потвърдят тази връзка, „приемът на кафе може един ден да бъде препоръчан като фактор за начина на живот, насочен към превенцията на алцхаймер“.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.