Затвореният под карантина Божидар от Добърско: Гледам децата си през прозореца

Затвореният под карантина Божидар от Добърско: Гледам децата си през прозореца

Да гледаш децата си през прозореца, но да не можеш да ги гушнеш. Съпругата ти да ти носи храна пред вратата, но да не можеш да я целунеш. Това изживява българин, който се връща от чужбина, но заради коронавируса хем е близо до семейството си, хем не може да контактува с него.

Божидар Будин се завръща при близките си в разложкото село Добърско от гурбет в Германия преди малко повече от седмица. Заразата придобива чудовищни размери за кратко време, което кара българина да предприеме спешни предпазни мерки, пише „България днес“.

С нетърпение очаква да си е вкъщи, но реалността се оказва различна. От летището вместо топло посрещане у дома Будин и още двама мъже, с които е пътувал извън граница, се налага да се изолират. Гурбетчиите си налагат доброволна карантина, която спазват в къщичка в местност над селото. Новият им дом се намира на има-няма 100 метра от дома на Будин, но мъжете спазват стриктно изолацията и не се срещат със семействата си. Божидар не може да се прибере и да легне в собственото си легло, до жена си, защото се притеснява да не е заразен.

„Искам да целуна жена си, да прегърна децата си, но не мога. Знам, че това е за тяхно добро. Длъжен съм да ги предпазя, затова се изолирах. Това е най-правилното нещо в тази ситуация. Иначе ще пламне цялото село. Нещата ще станат много по-сложни“, коментира пред вестника мъжът.

Имотът е собственост на софиянец, който се съгласил безвъзмездно да ги приюти, за да могат всички в селото и близките им да не се притесняват от евентуална зараза. Мъжете са изключително благодарни за жеста. За момента и тримата се чувстват добре и не проявяват симптоми на COVID-19. Уплътняват свободното си време с игри и разговори. Съпругите им носят храна всеки ден, която оставят до оградата на двора. Разменят си поздрави отдалече и отново се разделят.

„Осъзнаваме, че трябва да спазим нужната дистанция за доброто на всички. Остана още малко време и ще се приберем по домовете си. Животът ще продължи. За момента се чувстваме добре, не проявяваме никакви симптоми. Надявам се всичко да е наред“, допълва Будин.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *