Затворник иска 150 000 лева обезщетение, настанили го в килия за пушачи

150 000 лева от държавата поиска затворник за това, че бил настанен да изтърпи наказанието си в помещение за пушачи. Делото по неговата жалба образува Административен съд – Кюстендил.

Твърденията в исковата му молба са, че в помещение с капацитет до 12 човека са настанявани около 20 човека; че съществуващите прозорци не са осигурявали приток на чист въздух; че светлината в помещението е била оскъдна; че съжителството с пушачи допълнително е създало неудобства, пише в. „Струма“.

Въз основа на събраните доказателствени средства обаче съдът е установил, че за част от процесния период, считано от 03.07.2018 г., в основния корпус на затвора са извършвани ремонтни дейности, което е наложило преместване на лишените от свобода в други сгради на територията на затвора, като ищецът е бил настанен в блок 203, в обособено малко помещение от килия № 2; че килията е с площ около 40 кв.м, а помещението – около 8-9 кв.м, като в тях съществуват прозорци с възможност за отваряне и проветряване, както и монтирани осветителни тела; помещението е населявано с различен брой лишени от свобода, вариращи от 15 до 20 човека, а в малкото помещение са настанявани по 2-3 лица; преобладаващата част от пребиваващите там лица са пушачи; затворникът е купувал често цигари от лавката в затвора; същият е участвал като отговорник на ІІІ група в проведената с ръководството на затвора среща във връзка с условията за настаняване на лишените от свобода по време на ремонтните дейности.

Така недоказани остават твърденията за причинени вреди от нарушеното правило, изискващо обособяване на спални помещения за настаняване на непушачи, като в този аспект са обсъждани доказателства за честото закупуване на цигари, което говори, че тютюнопушенето не му създава дискомфорт.

Съдът отхвърли претенцията за 150 000 лева, а решението на съдия Иван Демиревски е окончателно и не подлежи на обжалване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *