Захариева покани гръцкия президент на посещение в България

Вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина Захариева, която е на посещение в Атина, разговаря с президента на Гърция Катерина Сакеларопулу, с премиера Кириакос Мицотакис и с външния министър Никос Дендиас, съобщи АНА-МПА. На срещата си със Захариева президентът Сакеларопулу се е спряла на отличните отношения между Гърция и България, както и на усилията за справянето с пандемията от новия коронавирус и за постепенно отваряне на туризма от двете страни.

Сакеларопулу е казала още, че добросъседските отношения, които трябва да съществуват в региона, се смущават от постоянните провокативни действия на Турция, като издаването на навигационно съобщение Навтекс, което включва гръцки морски пространства, както и превръщането на „Света София“ в Истанбул в джамия.

Президентът на Гърция е заявила, че страната ѝ очаква практическа демонстрация на солидарност от партньорите си в ЕС и, разбира се, от приятелска България.

От своя страна Захариева е подчертала, че Гърция и България са пример за добросъседство и за приятелски отношения в днешна Европа.

Външният министър е подчертала значението на южната съседка за България като туристическа дестинация и е изразила надежда за скорошно смекчаване на санитарните ограничения. Захариева се е съгласила със Сакеларопулу, че едностранните действия от турска страна не допринасят за спокойствието в региона, съобщава АНА-МПА.

Захариева е повторила поканата на президента Румен Радев към президента Катерина Сакеларопулу да направи официално посещение в България.

Според източници в гръцкото правителство Захариева и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис са обсъдили развитието на пандемията от новия коронавирус в Гърция и България, режима на преминаването на границата и процесите в Източното Средиземноморие. Мицотакис е отбелязал, че посещението на българския външен министър потвърждава силните връзки между двете страни.

След срещите си с президента и премиера, Екатерина Захариева разговаря и с гръцкия си колега Никос Дендиас. За резултатите от разговора си двамата външни министри ще дадат пресконференция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *