Защо мазният черен дроб е опасен за здравето?

Черният дроб е нашата биохимична лаборатория, от която зависи нашето здравословно състояние – той пречиства кръвта, извлича токсините, участва в преработката на мазнините, белтъчините и въглехидратите, убива вируси и микроби, влияе на хормоналните нива в организма и какво ли още не. Затова е изключително важно да го съхраним здрав. Въпреки че чернодробните клетки могат да регенерират, хората често злоупотребяват с тази възможност, докато в крайна сметка не се стигне до заболяване.

Черният дроб може да страда от различни заболявания, но ние ще се спрем на стеатозата, защото днес тя се наблюдава не рядко.

Какво представлява стеатозата? Това е мастна дегенерация на черния дроб следствие на нарушена обмяна. Или казано популярно, затлъстяване на черния дроб. В нормално състояние мастната тъкан в черния дроб е приблизително 6 % от общата му маса, но когато мазнините станат 30 %, говорим за затлъстяване. Отлагането на мазнини затруднява изпълнението на функциите на чернодробните клетки, а когато черният дроб боледува, всички останали органи и системи не могат да работят правилно.

Фактори, които причиняват заболяването? Най-често то се провокира от злоупотреба с алкохол, неправилно хранене, някои лекарства. Разбира се, рискови фактори са вродените и придобити увреждания на чернодробните клетки, нарушенията в обмяната на мазнините. Теглото само по себе си е основен показател за риска от стеатоза. Хората с наднормено тегло са в пъти по-засегнати, но и слабите не са застраховани срещу чернодробна стеатоза.

Затлъстяването на черния дроб се наблюдава и при вегетарианци, както и при онези, които спазват тежки драстични режими. Рязкото ограничаване на храната, кара черния дроб да започне запасяването с мазнини, за да се покрият основните функции на организма. Съществуват данни, че при операци, при които се премахва голяма част от червата, причиняват рязка загуба на тегло, и по този начин се увеличава риска от чернодробна стеатоза. Специалисти посочват, че рискът се увеличава при прием на кортикостероиди, антиаритмични медикаменти, естрогеннозаместителни терапии, използване антивирусни средства, противовъзпалителни нестероидни средства, антиконвулсанти и тетрациклинови антибиотици.

Какви са симптомите? Отпадналост, лесна уморяемост, болки в горната част на корема, особено в дясно, сърбеж по тялото, потъмняване склерите на очите – това са признаци, които задължително трябва да ни смутят и отведат при лекаря, защото нелукуваната стеатоза може да доведе до сериозни проблеми.

До какво води нелекуваната стеатоза? До хроничен хепатит, стеатозна цироза, като и двете заболявания са смъртоносни, защото предизвикват венозен застой. Резултатът – анемия, затруднена работа на сърцето и белите дробове, насищане на организма с отпадъчни вещества.

Как да лекуваме мазния черен дроб с природни средства? В първите два стадия стеатозата е напълно обратима със средствата на природолечението, твърдят лекари, експериментирали в тази област. Диетата е от първостепенно значение за лечението. Съветите са да се ограничат всички люти, тлъсти, пържени храни, алкохолът, газираните напитки, тютюнопушенето. Не се препоръчват краве прясно мляко, консервирани храни, колбаси, всичко от бяло брашно и захар.

В менюто трябва да присъстват много плодове и зеленчуци, а ястията приготвени чрез варене или печене. Специалистите препоръчват да се консумират храни богати на калий – ориз, сини сливи, кайсии, грах, соя, сушени подове, бадеми. Добре е да се консумират варива – боб, зелен фасул, леща, соя, грах, които освен че са нискокалорични, с нисък гликемичен индекс и ниско съдържание на мазнини, но са богати на белтъчини. Освен това варивата съдържат аминокиселина, наречена аргинин, която помага детоксикацията. Единственият източник на мазнини трябва да бъдат студенопресованите растителни мазнии.

Фитотерапията е добър начин да лекуваме черния дроб. Тя предлага използването на чай от синя жлъчка, чай и масло от бял трън. Ето една интересна рецепта – стръкове от жълт сли и от бял петнист трън се смесват в равни количества. 1 с. л. се залива с 200 мл. вряща вода. След изстиване запарката се прецежда и се пият по 100 мл. сутрин и вечер на гадно в продължение на 2 месеца.

Прясноизцедените сокове действа за нормализиране на чернодробните функции. Прясноизцеденият сок от червено цвекло, моркови, ябълки с кисел вкус, както всеки поотделно, така и в комбинация, е идеален. Добър вариант е използването на апитерапията, като най-много помагат пчеленият прашец и акациевият мед.

Акупунктурата може да помогне на черния дроб. При нея трябва лекарят да следва следния протокол : първо да тонизира меридиана на далака и панкреаса, второ да премахне образуваната слуз от организма, а после да отблокира жизнената енергия Ки (Чи) на черния дроб, за да активира циркулацията на кръвта и да облекчи възпалението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *