Защо сензорните екрани завладяват автомобилите ни?

Главната цел на технологиите е да улесняват живота. Но като гледаме какво се случва напоследък в автомобилната индустрия, започваме да се чудим дали производителите го помнят. Днешните автомобили са пълни с технически решения, които с нищо не превъзхождат съществувалите преди технологии и често са направени просто за да демонстрират способностите на компаниите. Добър пример е управлението с жестове на BMW, или пък изцяло преориентираната към сензорни екрани информационно-развлекателна система на Jaguar Land Rover.

Решението на британците да разчистят колите си от почти всички възможни физически бутони им спечели доста похвали от естетите, защото интериорите им станаха още по-изчистени и елегантни. Но собствениците на нови Range Rover или Jaguar невинаги споделят този ентусиазъм, защото да управляваш всички функции от сензорен екран в движение е доста трудно – и даже опасно. То отвлича вниманието от пътя, а уцелването на конкретен бутон на неравен път е истинско изпитание.

Вероятно и заради това сега компанията разработва съвместно с учени от университета на Кеймбридж принципно нова система. Тя представлява сензорен екран, или touch screen, който няма нужда да докосвате.

Екипът нарича тази технология Predictive Touch. При нея чрез камери или радиосензори системата засича движенията на шофьора и чрез специален софтуер „отгатва“ каква функция се опитва да задейства той. От JLR настояват, че това съкращава всяка операция средно с 50%. Освен това системата не изисква никакво предварително обучение на ползвателя, а и може да работи със сензори, които вече съществуват в много автомобили на пазара. Използването на допълнителна камера, която да проследява погледа на водача (като онази в смартфоните) ще направи Predicitive Touch още по-ефективна, твърдят от компанията.

Потенциален проблем е, че да задействаш нещо с ръце, без да го докосваш наистина, може да е леко дезориентиращо за повечето хора. И не сме сигурни, че цялата тази изключително сложна система всъщност е по-удобна за клиента от това просто да протегне ръка и да завърти копчето за звука.

Има обаче добра причина все повече производители да се насочват към сензорните екрани – колкото и странно да ви звучи, това им излиза по-евтино, отколкото да сглобяват табла с набор от физически бутони. Явно не става дума за „технология заради самата технология“, както негодуват някои. Но практическата полза от нея е по-скоро за производителя, отколкото за клиента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *