За първи път след 60 години – венчавка в църквата в село Дъбрава

За първи път след 60 години – венчавка в църквата в село Дъбрава

За първи път от 60 години насам в благоевградското село Дъбрава се състоя венчавка. Близо 100-годишната църква „Рождество на Пресвета Богородица“ посрещна младоженците Ана и Борис, а отец Георги Танчев извърши църковния ритуал.

Влюбената двойка премина през килим от рози в храма и се врече във вярност до живот пред Бога и най-близките си хора. Свидетел на венчавката бе и кметът на Дъбрава Методи Стоянов.

„Решението да се венчаем тук беше спонтанно или пък, може би, просто съдба. Искахме да се венчаем в църква с история, да е сред природата и да избягаме от градската шумотевица. Идвала съм и друг път тук и църквата много ми харесва“, сподели булката Ана.

Съпругът й Борис допълни, че за решението да се венчаят в Дъбрава принос имал и кметът Методи Стоянов, който насърчил младоженците и помогнал с организацията на църковния ритуал.

Отец Георги Танчев, председател на църковното настоятелство в Сандански, пристигна в благоевградското село специално, за да извърши църковния ритуал. А група от млади и талантливи самодейци поздрави със своите изпълнения младото семейство.

Църквата „Рождество на Пресвета Богородица“ е най-старата в благоевградското село. Построена е през 1928 година от пра-прадядото на настоящия кмет Методи Стоянов.

„Сестрата на моя пра-прадядо Георги Стоянов е имала видение. На сън й се явил свети Георги, който й заръчал тук да се построи храм. Скоро след това с нея се случило чудо – едната й ръка била неподвижна по рождение и както си парила вълната ръката й се раздвижила и оздравяла“, разказа управникът на Дъбрава.

Последната венчавка в старата църква в Дъбрава е била през 1961 година.

Църквата се поддържа от кметството и местното население. Преди десетина години е правен ремонт на външната фасада, сега предстои да се ремонтира покрива. Жители и гости на Дъбрава, всяка година, се събират на 8 септември на храмов празник тук.

Романтичната история на Ана и Борис днес възроди близо 100-годишната църква и вдъхна надежда, че село Дъбрава ще пребъде.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *