За Свободата! Стотици родолюбци изкачиха връх Кръста със знаме в ръка

Традицията от години е да правят поход до връх Кръста, където са застигнати освободителните войски от вестта за примирието и свободата. Там горе, край Ракитна е побит кръста и с него белязана границата на свободна България.

В сутринта на националния празник пред кметството в село Ракитна е по-оживено от всякога, отвсякъде. Там още от рано започнаха да се събират млади семейства с децата си, учителки с учениците си, баби и дядовци с внуците си. Програмата за празника е такава всяка година: който люби и тачи род и родина, който милее за България, който има отношение към историята и славата на героите освободители, който може – е тук. Тук, в Ракитна, откъдето започва похода към историческия връх Кръста. И тръгнаха всеки подир другаря… чак до билото горе оформиха бяло-зелено-червена трибагрена нишка. Много и малки, и стари вървяха да почетат СВОБОДАТА.

А там горе, на Кръста, величествен кръст и паметни плочи напомнят за великото дело на загиналите… химна отекна… Честит празник България!

Венцец на признателност на паметника на освободителите положиха кметът на община Симитли Апостол Апостолов и председателят на Общинския съвет Владимир Христов; народният представител Стефан Апостолов също беше там и безброй граждани. Деца от гимназията в Симитли в мерена реч припомниха за героизма, битките и победите на предците ни.

След церемонията на върха, баба Катя и кметът на село Ракитна Стефан Костов, чакаха в селото да нагостят всички от историческия поход с вкусни гозби. Пак така, по традиция.

Привечер 18:00 часа празненствата ще продължат в Симитли, където ще бъдат поднесени венци на паметниците „Илинден”, след това ще бъдат поставени венци на паметника „Лъвчето”.

Празничното шествие ще тръгне от сградата на общината и ще продължи по маршрута. С празнична програма, симитличани ще почетат загиналите за свободата на площад „Септември“ в Симитли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *