За тютюнджиите: Удължиха до 29 май срока за вписване в специализирания регистър

За тютюнджиите: Удължиха до 29 май срока за вписване в специализирания регистър

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в регистъра от Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия за реколта 2020 г., се удължава до 29 май 2020 г. Това става ясно от Заповед на земеделския министър, публикувана на интернет страницата на Министерството на земеделието.

Удължаването на срока се прави по искане на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ – 2010). Причината е извънредното положение в страната, заради което се възпрепятства придвижването на земеделските стопани към общинските и областните центрове в страната. Това е второто удължаване на срока за вписване в регистъра на тютюнопроизводителите, отново по настояване на НАТ 2010. Тогава срокът беше удължен от 31 март до края на април.

Регистърът на тютюнопроизводителите се актуализира всяка година и се поддържа от Министерството на земеделието, храните и горите. Целта е да има информация за броя на земеделските стопани, които отглеждат тютюн всяка година, обемът на площите, които се разсаждат, и като цяло какъв е обемът на тютюнопроизводството в България по отношение на четирите сортови групи тютюн – ориенталските Басми и Каба Кулак и едролистните – Бърлей и Виржиния.

Около 30% от реално отглеждащите тютюн земеделски стопани не се вписват в регистъра на тютюнопроизводители, съобщиха от НАТ-2010, пише Илинден прес.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *