За 3 дни абитуриентка държа 3 матури, за да кандидатства в Единбург

За 3 дни абитуриентка държа 3 матури, за да кандидатства в Единбург

Една изпитна работа е анулирана и на матура по предмет по избор заради опит за преписване. Както на държавния зрелостен изпит по български език и литература, така и на вчерашното ДЗИ у ученик е намерен втори телефон, информира в. „Струма“. Той е заловен между втория и третия модул в един от санитарните възли на Професионалната гимназия по икономика, където се състоя матурата по география.

Както е известно, много ученици смятат този предмет за лесен и затова го избират за втора матура. Впечатление обаче прави, че от 454 подадени заявления за ДЗИ по география и икономика изпита вчера са държали 400, като 28 не са се явили, а 26 не са допуснати.

Желание да се явят на вчерашната матура по общо 12 общообразователни предмета изявиха1797 зрелостници, от които 46 не са допуснати /като най-много са именно по география/, а 54 не се явиха. Традиционно най-много – 459, бяха желаещите да покажат знанията си по английски език, а най-малко – 3-ма, по руски. При спазване на мерките за безопасност ДЗИ се проведе в 29 училища в областа с осигурени 250 зали.

В благоевградсото VІІІ СУ „Кузман Шапкарев” се състоя матура по общо три предмета с 51 зрелостници /2-ма по физика,12 по химия и 37 по математика/. Още преди 8 часа, или час преди началото, сред чакащите да отворят вратите бе абитуриентката от Математическата гимназия Борислава Георгиева, за която това бе трета матура в три поредни дни. След български език и литература във вторник отличничката отишла и на ДЗИ по желание, вчера пък бе на матура по математика. „Може да се каже, че две трети от матурите ми минаха, остава още една трета”, изчисли с усмивка дванадесетокласничката.

Съучениците й подчертаха, че Боби е най-ученолюбива от целия випуск на ПМГ и е един от едва двамата зрелостници в цялата страна, явили се на матура по желание, и то по химия.

„Оценките по тези предмети са ми необходими, тъй като искам да уча химично инженерство в Единбург. По химия и математика нямам проблеми, разчитам да подготовката си от училище. Единствено ходих на частни уроци по български език и литература, най-вече защото не обичам да чета анализи на произведения, написани от други хора, предпочитам да си измислям собствени неща”, призна Борислава, а младежи от класа й допълниха, че би се представила много добре и по физика, но не подала завление за тази матура.

Други абитуриенти на ПМГ, също дошли да покажат знанията си по математика, пък анализираха, че за разлика от природните науки, при хуманитарните е много по-трудно да се изкара пълна шестици на матурата, защото при оценяването на есето или интерпретативното съчинение по БЕЛ според тях винаги може да има субективен фактор.

По същото време зрелостници, събрали се при входа, усилено коментираха предстоящото ДЗИ по химия. Оказа се, че цялата група са от 12 „е” клас /паралелката с химия и биология на ПМГ/ с класен ръководител учителката по химия Илонка Каракичева. На въпроса как се учи химия онлайн учениците обясниха, че нещата се случват, както и при останалите предмети, а при класната „няма хлабаво”. Дори и вчера /вторник/ учителката им дала пробна матура и за да избегне всякакви опити за преписване, накарала всички да включат камерите и стрикно ги наблюдавала.

„Искаме да благодарим на г-жа Каракичева, защото благодарение на нея сме това, което сме. Честно казано, на българския език и литературата наблегнахме последните три дни преди матурата, тъй като основно се готвихме по химия”, признаха бъдещите лекари и фармацевти, и допълниха, че са доволни от темата, макар и да са били изненадани, че втора година подред се пада Елин Пелин.

„Изчислих си оценката по БЕЛ на 5.85, надявам се на отличен резултат и по химия”, сподели Боряна Солунова, а приятелката й Симона Безинска, която също иска да учи медицина, оцени знанията си по български език и литература на „Отличен” /5.50/.

На излизане от Професионалната гимназия по строителство зрелостници споделиха, че са доволни от падналите се варианти на изпита по история и философия и не са се затруднили.

„И матурата по БЕЛ, и сега втората по английски бяха лесни. Очакваме оценки от 5.00 до 5.50”, категорични бяха абитуриентите от СУИЧЕ Димитър и Марин, които държаха матура по английски в НХГ.

Като се изключи анулираната работа заради непозволените технически средства, изпитният ден е протекъл нормално по училищата в областта. Медицинските лица не са констатирали повишена температура при нито един зрелостник и не се е наложило ползването на допълнителни изпитни зали, предвидени за такива случаи.

„Трима експерти от Регионалното управление на образованието осъществяваха наблюдения в реално време в няколко училища. Няма констатирани сериозни нарушения, налагащи намесата ни по същество”, коментира началникът на РУО Ивайло Златанов.

А иначе в цялата област има само един зрелостник в състояние на карантина, на когото ще бъде дадена възможност да положи матурите на сесията август-септември .

В петък /5 юни/ са държавните изпити по теория за придобиване степен на професионална квалификация. Тази матура за втора година е предпочетена от 728 зрелостници от професионалните гимназии в областта .

Както на съвещанията с директорите, така и сега Ив. Златанов подчерта, че от РУО държат и настояват изпитите за придобиване на СПК да се организират и провеждат при същите мерки и тежест, както при ДЗИ.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *