Здравка Чимева: Археологическият парк „Скаптопара“ е златна мина!

Здравка Чимева: Археологическият парк „Скаптопара“ е златна мина!

Неправителствени организации в Благоевград се обединиха в искане да се поднови изтеклият тази година меморандум за сътрудничество с общината, който ще даде възможност гражданското общество да участва активно с идеи в развитието на областния център на Пиринско като атрактивен туристически център. Подобен документ бе подписан преди 10 г.

Текстът на меморандума бе обсъден вчера на среща, инициирана от НПО „Ние, жените“, във фоайето на читалище „Вапцаров“. Председателката Здравка Чимева бе изпратила покани за участие до 44 организации и активни граждани, пише в. „Струма“.

„Миналата година общината е издала 1001 смъртни акта и само 944 акта за раждане, а само за януари 2020 г. смъртните актове са 156“, посочи Здравка Чимева и отбеляза: „Тези цифри и фактът, че младото поколение напуска града, са много тревожен сигнал, в добавка е и последната ни позиция в стълбицата за икономически растеж в страната. Сега имаме изключителен шанс да променим ситуацията с археологическия парк, придобил известност като „Скаптопара“ край АМ „Струма“.

Анализ на доц. Румен Драганов сочи, че ако хипотетично 5 млн. е пътникопотокът по магистралата годишно и само 20% спрат на тази отбивка, това са 1 млн. души, или около 4000 на ден, без да се броят организираните туристически групи. Само входната такса за ползване на тоалетна приходите ще са от половин до 1 млн. лв. Прибавете освежаващите напитки и подкрепящи закуски, сувенирите, които масово хората купуват от подобни обекти, и ще разберете, че това е изключителен шанс за Благоевград, който може да се развие в перспектива с продължаване на разкопките в района и разгръщане на етноселище.

Имам справка от граничния пункт Промахон, че за 24 ч. смяна оттам минават около 1200 камиона с около 1300 души, леките автомобили са 2500, като лятото броят им скача двойно. Годишно това са около 3 780 000 души само в леките автомобили. Няма туристически обект в Благоевград, който да може да привлече на час по 166 човека! Ако от приходите се правят 10% отчисления за общината, които да се влагат в развитието на обекта и в продължаване на археологическите проучвания, само за няколко години ситуацията в града може да се промени. Затова най-важното е да се изгради входно-изходна артерия към разкопките и достъпът до тях да е удобен. Така трите милиона лв., дадени за археологията и консервацията, няма да са отишли напразно“, убедена е Здравка Чимева.

Симеон Драганчев, който бе ръководител на общите работници на обекта до приключването му, я подкрепи: „Социализация на археологически парк „Скаптопара“ може да стане с проектно финансиране. Коментират се разни варианти за достъпа, но нека сме реалисти, няма да се направи директна отбивка от магистралата, затова според мен реалистичният вариант е това да стане по съществуващия път дотам срещу Вътрешна митница, който само трябва да се асфалтира“, смята той.

На срещата се дадоха още ценни идеи за активиране на туристическия поток към Благоевград чрез създаване на условия за религиозен, селски и ски туризъм, като участниците взеха решение да изготвят идеен проект, който заедно с меморандума да се представи в общината и пред общинските съветници за подкрепа и изпълнение.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *