Здравният министър: Масов имунитет при 80% ваксинирани

За да постигнем успех трябва да имаме 80% ваксинирани, каза 2021 е година на надеждите. Тази криза за нас като политици ни помогна, защото ситуацията е следната – много дълго време всички говорихме за проблемите на България, но сега приоритет номер едно трябва да стане обикновения човек. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по NOVA NEWS.

„Наблюдавам някои политици, които са много напористи и сънуват, че са победители и се заиграват с този момент. Използването на ваксинирането с политическа окраска граничи с престъпление. В момента е време за работа и за решаването на проблемите“, каза Ангелов.

Здравният министър коментира и предстоящите консултации с президента Румен Радев за парламентарните избори. „Ще запознаем президента с постиженията на българските експерти, за да бъде информиран“, каза той.

„Нередно е да се ограничи свободата на пътуване на неваксинираните“. Това каза в коментар относно информацията, че някои авиокомпании дадоха заявки за ограничения при пътуване на хората, които не са ваксинирани. „Трудно ми е все още да повярвам, че това ще се случи и според мен те са нередни“, допълни той.

„В тази ситуация видяхме истинското лице на българското здравеопазване. 237 млн. лв. ще бъдат дадени допълнително за заплати на всички лекари, санитари и медицински сестри“, допълни Ангелов

„Чувстваме се спокойни, решени сме да водим тази битка докрай, победата ще бъде на наша страна. Резултатът от въведените мерки дано не ни накара много да си вярваме, постигнахме това с разум, трябва да останем разумни“, прикани професорът.

„До края на месеца ще има още две доставки на общо 70 000 ваксини, след това очакваме на 11-ти, а последващата е в края на февруари. Чакаме разрешение и на трета ваксина. Ще задоволим нуждите на българските граждани. Около 33 % заявиха желание да се ваксинират на първа фаза, сега процентът наближава и задминава 50“, информира министърът.

„Ще ваксинираме всички желаещи в системата на образованието. До края на тази седмица ще имаме точната бройка, а също така и на работещите в социалните услуги. Най-вероятно ще върви успоредно с първа фаза. Целта ни е да достигнем между 60 и 70 % ваксинирани във всяка таргетна група. Няма друг начин за постигане на колективен имунитет“, сподели той.

По думите му, се работи върху създаването на дигитален паспорт за ваксинираните, възприет в ЕС. Ще бъде направена информационна кампания с цел българските граждани да бъдат най-информираните по темата за имунизацията в Европейския съюз.

Той призна, че все още не е видял баща си, тъй като чака втората доза. „След 10-тия ден от втората ваксинация ще мога да посетя баща си, а когато той бъде ваксиниран вече ще е напълно безопасно.

Ваксината предпазва от самото заболяване – човекът не може да се разболее или да получи тежки усложнения или да достигне до фатален край. Запознати сме с поведението на този вирус и можем да го контролираме, ваксината е най-голямото ни оръжие“, каза още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *