Здравният министър разкри колко ваксинирани у нас са със странични ефекти

Виждате втората пратка от ваксини, която дойде в България. Почваме организацията до експедицията им до 5 точки в страната. След това започваме разпределение по останалите РЗИ-та в 28-те области в страната, за да довършим имунизацията на всички хора, които са на първа линия. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов от Летище София, където посрещна втората партида ваксини срещу коронавирус.

„В рамките на седмица-две трябва да завършим с първа фаза. След това започваме втора фаза с българските учители и пенсионери. Трябва да уточним броят на пенсионери по домовете, които са около 15 000 души“, каза той.

„Българските граждани да бъдат спокойни. Когато дойде втората ваксина, ще стартираме масовата ваксинация в страната. Очакваме разрешение и за трета ваксина. Броят на желаещите да се ваксинират се увеличава. Нека всички бъдат спокойни. Всеки, който има нужда от такава ваксина, ще му бъде осигурена“, допълни проф. Ангелов.

„Успяхме да пречупим кривата на заболеваемостта. България е на 24 място и на 4-то място по смъртност, а бяхме на първо. Благодарим на всички, които съвестно изпълняваха мерките. Ако всички действаме като отбор, победата ще бъде наша“, обясни здравният министър.

Той заяви, че масовата ваксинация ще започне когато по-голямо количество ваксини пристигне в страната, което ще се случи през февруари или март и ще стартира с възрастните хора.

„По отношение на странични ефекти: до първи януари има съобщени 4 случая, които са леки и умерени. Съобщават за болка, единият е имал замайване за 15 минути. Третият също е съобщил за локална болка. На 28 декември е съобщил четвъртият за лека температура, но на 29 вече е бил добре“, съобщи шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *