Здрав стомах и бодър дух с папая ензими

Отдавана е известно, че с напредването на възрастта хората произвеждат по-малко от необходимите ензими за ефективно разграждане на протеините в аминокиселини. Можем ли да се справим с тази беда? Оказва се, че ако приемаме натурални папая ензими, ще можем въпреки възрастта да живеем комфортно, пише lechebno.com

Папаята е интересен плод- ценен заради високото съдържание на витамините А, В, С, D и Е, минералите калций, калий, фосфор и микроелементи като желязо, цинк, манган, мед, ванадий, магнезий. Използва се с лечебна цел за изхвърляне на отровите от организма, подобряване на храносмилането, при чернодробни заболявания, вирусни хепатити и още много други. В този екзотичен продукт се съдържа ензима “папаин” (papain), който е разновидност на протеино-разграждащите ензими, произведени от панкреаса. Друг ензим, намиращ се в папаята, е химопапаин, който също помага на протеините в храната да се превърнат в аминокиселини. Папаинът е и най-добре проученият ензим от папая, използва се в болниците за лечение на рани. Много помага и при ужилвания от насекоми и медузи, както и за лечение на храносмилателни проблеми.

След 50-годишна възраст човек по-трудно и по-малко произвежда полезните ензими, които подпомагат храносмилането. Основно свойство на тези специфични ензими е способността им да участват в процеса на усвояване и разграждане на въглехидратите и белтъчините. Папая ензимите подпомагат разграждането и на мазнините, въобще може да се каже, че помагат за правилната обмяна на веществата, което води и до освобождаване от излишна мастна тъкан. Хора, които имат заболявания като колит, гастрит, проблеми с дебелото и тънките черва, дори хемороиди, могат да се възползват от папая ензимите.

Какво всъщност се случва, ако в тялото ни не присъстват ензими? Без адекватни количества, които да осигуряват жизненоважните ежедневни дози аминокиселини в тялото ни, ще настъпи натрупване на неусвоен протеин. Това затормозява работата на имунната система и тя започва да третира тези протеини като чужди нашественици. Непрекъснатият сблъсък с такива “протеино-вредители” намалява силите на имунната система при борбата с истинските причинители на заболяванията. Недостатъчните количества аминокиселини довеждат до натрупване на бактерии в чревния тракт.

Предимства на ензима от папая:

Eнзимът от папая има различни медицински приложения и това прави папаинът изключително ценен. Той може да бъде използван за лечение на язва и за намаляване на подуването, отоците и повишената температура след операция на стомашно-чревния тракт. Папаинът е добър при лечение на възпалено гърло и хранителни алергии.

Ензимът може да е от полза за хора, които страдат от болки в долната част на гърба или имат навяхвания, стимулира имунната система. За папаина е установено, че е изключително ефективен при разтваряне на мазнините, за изчистване и омекотяване на кожата. Той се използва в много продукти за красота. Чудесна работа върши и при лечение на спортни травми.

Странични ефекти:

Специалистите смятат, че папаинът е безопасен в малки дози. Възможните странични ефекти от приемането на прекалено много папая ензим може да включват алергична реакция под формата на обрив, сърбеж, проблеми с дишането, стягане в гърдите, подуване на устните, езика и гърлото. Затова при подобни симптоми незабавно трябва да потърсите медицинска помощ. Още по-добре е да се консултирате с лекар преди да започнете да употребявате тези ензими. Всички екстракти от папая, включително папая ензим, трябва да се избягват по време на бременност. Папаин не бива да се приема при нарушения в кръвосъсирването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *