Зеленски: Светът трябва да усети болката, причинена на Харков

В редовното си вечерно видеообръщение в неделя президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че светът трябва да усети болката, причинена на източноукраинския град Харков от руските удари, и поднови призива си за „политическа воля“ за осигуряване на нужните на Украйна средства за противовъздушна отбрана, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Напълно явно е, че наличните ни способности за противовъздушна отбрана не са достатъчни и това е очевидно за нашите партньори. И светът трябва най-сетне да чуе болката, която руските терористи причиняват на Харков“, каза Зеленски.

Той допълни, че „по света има отбранителни системи, които могат да помогнат. Всичко, от което се нуждаем, е политическа воля за трансфера на тези системи на Украйна“.

Зеленски отдавна призовава за допълнителни американски зенитно-ракетни комплекси „Пейтриът“, припомня от своя страна ДПА. По-рано той каза в телевизионно интервю, че страната му се нуждае от поне 25 от тези комплекси, за да отблъсне руските въздушни атаки.

Както съобщи местната прокуратура, две руски бомби удариха Харков по обяд в неделя, раниха петима души и причиниха щети на 13 жилищни и други сгради.

През нощта в петък при руски въздушни удари в града загинаха шестима души, а 11 бяха ранени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *