Зимата се връща до часове! Студ и сняг връхлитат България

Студен фронт нови леден вятър с пориви до 70 км/ч. Освен това ще натрупа сняг, а нежната покривка на места може да достигне и до 25-30 сантиметра. Това стана ясно от прогнозата на „Метео Балканс“ (Meteo Balkans).

Има условия за значителни валежи и снеговалежи над 900-1000 метра надморска височина.

Очакваме късно вечерта срещу 15-16 март, валежите от дъжд над Дунавската равнина и Предбалканада да преминат в сняг, очакваната снажна покривка ще е между 3-5 см. Значителни валежи от сняг, очакваме по планините до 25-30 см.

През следващите часове, очакваме да се образува значителна валежна обстановка.

На картата наблюдаваме изостряне на температурния контраст и сгъстяване на изобарите над Балканския полуостров. Очакваме и силни пориви на вятъра от североизток над Дунавската равина.

Причината е изостряне на фронта над Балканите, което ще доведе и до усложняване на метеорологичната обстановка като цяло.

На синоптичната карта виждаме наблюдаваме трансформация на въздушната маса ,която е свързана със активизиране на фронта и генезиса му над Балканите.

Валежите у нас ще са по скоро интензивни , а над Южна България са възможни и гръмотевици.

Температурите преди фронта ще са високи между: 15-23 градуса по Целзий.

През нощта срещу 15-ти март над Дунавската равнина се наблюдава и друг метеорологичен феномен – орографска оклюзия. Обикновено се наблюдава конвергенция по протежението на орографската оклюзия, което води до вертикални движения, образуване на облаци и впоследствие валежи от сняг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *