Зоран Заев към Борисов: Заедно ще се разберем за Гоце Делчев

Зоран Заев към Борисов: Заедно ще се разберем за Гоце Делчев

Очаквам и в бъдеще България да е най-искрен приятел. Вярвам, че ще решим въпроса и за Гоце Делчев в рамките на общата ни история, така и двата народа – и македонският, и българският да бъдат горди. По този въпрос не трябва да има никакво съмнение. Това каза лидерът на управляващия Социалдемократически съюз и бивш премиер Зоран Заев, цитиран от БГНЕС.

Според него сегашното правителство е доказало, че е приятелски настроено спрямо България, за разлика от предишното, което освен за разправии и проблеми със съседите не е имало капацитет за нищо друго. „Намерихме решения на откритите въпроси, които ни превърнаха в приятели със съседите“, каза Заев по повод вчерашното изявление на премиера Бойко Борисов след срещата ЕС-Западни Балкани. Борисов заяви, че „България е представила своите условия за РС Македония, за да бъде приета в ЕС и призова РСМ да не си поставя невъзможни условия“.

Според него последните изказвания са предизвикани от поведението на опозицията в РСМ и в момента е създадено напрежение, което трябва да бъде преодоляно с разум, отговорност и приятелство, в духа на Договора за приятелство и добросъседство. „Очаквам и българската страна да демонстрира приятелство към нас. Народите са ни близки и приятелски. Правителствата са ни близки. Всички политически субекти си сътрудничат. Убеден съм, че в бъдеще ще продължим със сътрудничеството си. Аз съм наясно, че сме забили в историческите проблеми – 4 от тях бяха закрити – Цар Самуил, Кирил и Методий, Климент и Наум. Това е известно и всичко е наред. То е в духа на общата ни история. Вярвам, че и въпросът за Гоце Делчев ще го решем в духа на общата ни история, където двата народа и македонския, и българския да бъдат горди. По този въпрос не трябва да има никакво съмнение“, подчерта Заев.

По отношение на македонския език Заев каза, че това е реалност. „Това нещо не започва с мен. През 1999 г. Любчо Георгиевски подписа Договор с България на македонски език, съгласно Конституцията ни. Новината е, че сега подписахме Договор с моя и този на Бойко Борисов подпис и на македонски. Те не отричат това. Съвременна европейска държава и правителство не може да отричат идентичност. Нашата идентичност е нашата лична карта в ООН и това е признато от целия свят“, каза още Зоран Заев.

На въпроса дали е разговарял с Бойко Борисов след вчерашното му изявление той каза следното: „Не е моя работа да водя дебати и да се обаждам. Това е работа на външните министри. Те са в постоянна комуникация и си сътрудничат“, подчерта лидерът на СДСМ Зоран Заев.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *