Зрелищни шоупрограми очакват жители и гости на Благоевград от 18 до 22 май

Зрелищни спектакли с циркова акробатика, танци, огнени шоупрограми, театър и музика очакват благоевградчани и гостите на града от 18 до 22 май в рамките на първото издание на Международен фестивал на уличните изкуства.

Добрата новина съобщиха вчера на пресконференция зам. кметът по хуманитарните дейности Пролет Трифонова и представители на съорганизаторите на събитието от Театър на огъня и сенките „Fireter”. “Спектаклите са специално подбрани и въпреки пандемията успяхме да осигурим участие на изключителни артисти от Италия и Русия“, съобщи Пламен Иванов и разкри малка част от изненадите, които очакват деца и възрастни през петте фестивални дни и вечери:

„Откриването на събитието е с парад от Съдебната палата до площад „Македония“, където в първия спектакъл „Охлюмотив“ ще видите една невероятна машина с много скрити изненади за децата, които ще научат любопитни факти, като кое е животното с най-много зъби и колко дълго може да спи един охлюв. За първи път в България спектаклите ни ще се играят всеки ден в различен район на града, като няма да са концентрирани само в централната зона. Това е уникално и иновативно, защото така община Благоевград се опитва да привлече към културния живот всички жители, включително и тези в отдалечените от центъра квартали. Подобно нещо се случва за първи път в България“, анонсира многообещаващото 5-дневно събитие Пл. Иванов.

Той разкри, че дворът на ІV училище в кв. „Грамада“ ще е сцената на втората фестивална вечер на 19 май и там публиката ще види

3-метрови бели топки да се търкалят, като всеки ще може да се приближи и да чуе звуците, затворени в тях. На 20 май шоуто се премества в двора на VІ училище в жк „Струмско“, където част от изненадите са огромно цвете, което ще се разхожда с помощта на богомолки и живи цветя, чийто аромат ще може да се усети. На 21 май на паркинга на плувния комплекс в жк „Еленово“ гигантски кукли ще се управляват от хора на кокили.

„В Европа артистите, посмели да направят подобно шоу, се броят на пръстите на едната ръка“, анонсира представлението Пламен Иванов. Същия ден преди обяд и в последната фестивална сутрин в парк Бачиново ще се организират уъркшопи за децата, които искат да се научат да жонглират и да ходят на кокили. Финалът на първия фестивал на уличните изкуства в Благоевград ще бъде на площад „Г. Измирлиев“ с два спектакъла. Първият е „Ангелиом“ на акробата Константин Константиновский, артист от извесна руска циркова фамилия, чиято баба е сред първите циркови дресьори на тигри в Москва. Вторият е огнено-светлинната приказка „Легенда за Деня и Нощта“, чиято премиера бе миналото лято в Пловдив с участието на артисти от балет „Арабеск“.

„Магията на уличния театър е, че няма граница между сцената и публиката. Спектаклите, селектирани за първото издание на „Fire fest”, са обиколили цяла Европа и не само. Те съдържат елементи от различни изкуства, което ги прави уникални, изключителни, авангардни и с екстравагантен подход и съм сигурна, че благоевградчани и гостите на града ще изживеят неповторима емоция по време на фестивалните дни“, гарантира зам. кметът Пролет Трифонова. В отговор на в. „Струма“ тя съобщава, че цената на мащабното събитие е само 23 000 лв., тя е изключително ниска на фона на нивото на грандиозните спектакли, които ще са безплатни за зрителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *